Zemřel třetí James Bond, sir Roger Moore. Bylo mu 89 let

ČTK ČTK
Aktualizováno 23. 5. 2017 17:53
Ve věku 89 let v úterý zemřel herec Roger Moore. Sir Moore se proslavil rolí Jamese Bonda v dílu Žít a nechat zemřít z roku 1973. Poté se v této roli objevil do roku 1985 ještě šestkrát, naposledy ve filmu pojmenovaném Vyhlídka na vraždu. Moore se narodil 14. října 1927 v Londýně, byl čtyřikrát ženatý a během svého života si zahrál v padesátce filmů. Naposledy se objevil v televizní rodinné komedii z roku 2011 A Princess for Christmas.
Roger Moore jako James Bond ve filmu Agent, který mne miloval z roku 1977 | Video: Movieclips

Londýn - Ve věku 89 let v úterý zemřel britský herec Roger Moore, známý hlavně jako jeden z představitelů filmového agenta Jamese Bonda. Oznámila to jeho rodina na twitteru. Nepřemožitelného agenta britské tajné služby si zahrál celkem sedmkrát v letech 1973 až 1985. Již více než deset let žil v ústraní a natáčení filmů se nevěnoval.

Rodina informovala, že herec zemřel "po krátkém, ale statečném boji s rakovinou" ve Švýcarsku. Podle médií měl Moore rovněž problémy s cukrovkou a v minulosti prodělal vážný zápal plic. Na základě přání zesnulého se soukromý pohřeb uskuteční v Monaku.

Moore dostal nabídku účinkovat v bondovkách začátkem 70. let poté, co sérii opustil zřejmě nejznámější agent 007 Sean Connery. Po něm a po australském herci Georgi Lazenbym se stal třetím hercem, který Bondovi propůjčil svou tvář. Stejně jako Connery účinkoval v sedmi filmech o Bondovi, což po Mooreově éře již nikdo nezopakoval.

Vysoký tmavovlasý elegán, jenž nešetří suchým humorem, miluje ženy, dobré pití a dokonce si dovede dělat legraci sám ze sebe - to byl agent 007 v podání Rogera Moorea. Vlastně se dost podobal skutečnému siru Rogerovi. Britský herec i ve skutečnosti totiž bojoval za lepší svět, ale ne se zbraní v ruce - byl vyslancem dobré vůle Dětského fondu OSN (UNICEF), zajímala jej i práva zvířat.

"Změnilo to můj život a naplnilo mě to jako nikdy nic předtím," prohlásil před lety o své práci pro UNICEF. Od roku 1991 - na popud své přítelkyně Audrey Hepburnové - cestoval po světě a sháněl peníze pro děti, zejména z nejchudších oblastí Afriky. Za tuto činnost byl také Moore v roce 2003 povýšen britskou královnou na rytíře-komandéra Řádu britského impéria s právem užívat titul "sir".

"Znamená to pro mě daleko víc, než kdybych vyznamenání dostal za herectví," vzkázal tehdy hlavně filmovým kritikům, kterým jeho výkony nikdy moc do oka nepadly. Přes velkou popularitu zejména v západní Evropě a USA byl doma na britských ostrovech vždy považován tak trochu za uměleckou "lehkou váhu". Moore za sebou neměl úspěšnou divadelní kariéru, ani neexceloval ve vážných rolích. Jeho doménou byla zprvu televize a pak Bond.

Sám sir Roger svou hereckou techniku popsal s typickou nadsázkou jako kombinaci "zvednuté levé obočí - zvednuté pravé obočí". Slušnější kritici jeho kreace považovali za "poněkud dřevěné". Podle vzpomínek kolegů vynikal Moore spíše v jiných oblastech: úspěchy u žen a spotřebou alkoholu, která na něm nebyla znát.

V pořadí třetí představitel Jamese Bonda držel hned několik rekordů bondovské série, v níž se poprvé objevil v roce 1973 ve filmu Žít a nechat zemřít: neohroženého agenta hrál celkem sedmkrát, byl nejdéle sloužícím Bondem (12 let) i nejstarším. Moore úplně změnil styl agenta 007 - z chladného zabijáka v podání Seana Conneryho se stal vtipný, hravý a usměvavý frajer, již zdaleka ne tak brutální. Moore se srovnání s Connerym nebránil, o rivalitu prý u nich nikdy nešlo.

V roce 1985, kdy mu táhlo na šedesátku, Moore odešel do bondovského důchodu - podle dobového tisku hlavně proto, že se "cítil trapně při postelových scénách s krásnými ženami, které mohly být jeho dcerami". Podle zlých jazyků měl být ovšem vyměněn dávno předtím, nejlépe už po snímku Moonraker (1979). Moore také po letech přiznal, že nesnášel střílení; natáčení přestřelek bylo prý pro něj vždy nejobtížnější a absolvoval je se špunty v uších.

Moore se narodil 14. října 1927 ve Stockwellu na předměstí jižního Londýna do chudé rodiny. Otec byl policista a amatérský kouzelník, matka v domácnosti. V prvním zaměstnání (kreslíř u animovaného filmu) vyhořel, když podle vlastních slov "opravdu nebyl moc dobrý". Před koncem války se na několik měsíců mihl na Královské akademii dramatických umění a po službě v armádě to dlouho neúspěšně zkoušel ve filmové branži.

Na počátku 50. let se Moore živil spíše jako model než herec a nakonec se uchytil v televizi. Po třicítce se konečně výrazněji prosadil v Británii díky seriálu Ivanhoe (1958), v Americe zaujal v televizním seriálu Maverick (1959). První slávy se dočkal jako Simon Templar v seriálovém hitu Svatý (1962 až 1969) a po boku Tonyho Curtise v The Persuaders! (1971 až 1972). Poté již přišla životní role, když byl angažován do služeb Jejího veličenstva jako agent 007.

Čtyřikrát ženatý Moore, který s poslední manželkou Kristinou navštívil v roce 2005 i Prahu, překonal mimo jiné rakovinu prostaty a žil s kardiostimulátorem. Hlavní náplní života otce tří dětí byla v posledních letech charita, ale jak Moore říkal: "Kdybych se neproslavil jako Bond, neměl bych možnost tuto práci dělat." Od roku 2007 měl herec svoji hvězdu na hollywoodském chodníku slávy.

 

Právě se děje

Další zprávy