Západočeská galerie koupila dva výjimečné obrazy z 19. století

ČTK ČTK
2. 2. 2024 9:26
Západočeská galerie koupila dva výjimečné obrazy z 19. století

Za 4,55 milionu korun koupila Západočeská galerie v Plzni dvě výjimečné malby řazené k vrcholným dílům českého umění 19. století. Obrazy Zátiší s pávem od Karla Purkyněho z roku 1861 a Lovecké zátiší od Jaroslava Čermáka z roku 1872 instituce získala do sbírky díky podpoře od zřizovatele, jímž je Plzeňský kraj, a ministerstva kultury.

Čermákovo plátno bylo podle ředitele galerie Romana Musila dosud neznámé. "Jedná se o obraz, který namaloval v Bretani a v roce 1872 jej věnoval majiteli přepravní společnosti, který mu pomáhal s přepravou děl v Belgii," upřesňuje Musil. Dílo zůstalo v majetku rodiny belgického přepravce až do loňska.

Naopak obraz od Purkyněho, předního představitele programového realismu a syna slavného fyziologa Jana Evangelisty Purkyně, je v Česku dobře známý. Několikrát byl i vystaven. Naposledy jej soukromý majitel půjčil na přehlídku děl Národní galerie v roce 1962. "A od toho roku se po něm slehla zem, nic jsme o něm nevěděli. Objevil se v minulém roce na jedné pražské aukci, kde byl nabízen za šest milionů korun a naštěstí nebyl prodán," popisuje Musil. Galerie následně začala jednat o koupi a vyjednala cenu 3,2 milionu korun.

Západočeská galerie v Plzni loni koupila 89 nových sbírkových předmětů v celkové hodnotě přes šest milionů korun. Darem získala další čtyři obrazy v hodnotě 115 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy