Festival Concentus Moraviae klade důraz na Smetanu. Začne flétnovým koncertem

ČTK ČTK
31. 5. 2024 11:07
V Kyjově na Hodonínsku tento pátek začíná 29. ročník putovního hudebního festivalu Concentus Moraviae. Tentokrát je věnovaný hlavně dílu Bedřicha Smetany, jeho proměnám a různorodým úpravám. Od Smetanova narození letos uplynulo 200 let. "Významné jubileum vybízí ke kritickému přezkoumání jeho odkazu pro českou a evropskou hudbu 19. století," říká dramaturg přehlídky Aleš Březina.
Na pátečním zahajovacím koncertu vystoupí flétnistka Janne Thomsen.
Na pátečním zahajovacím koncertu vystoupí flétnistka Janne Thomsen. | Foto: Concentus Moraviae

Na kyjovském koncertě zazní Smetanův smyčcový kvartet Z mého života v úpravě pro symfonický orchestr. Ještě předtím ale flétnistka Janne Thomsen za doprovodu orchestru Prague Philharmonia zahraje Koncert pro flétnu a orchestr Sadunkertoja od současného finského skladatele Olliho Mustonena.

Bude to světová premiéra. Šestapadesátiletý Mustonen, rezidenční umělec 29. ročníku festivalu, se chopí taktovky.

Skladbu označuje za metamorfózu jedné části proslulého lidového eposu Kalevala. "Sadunkertoja je finský vypravěč příběhů s tajemnou, až mytickou atmosférou. Má blízko k čaroději nebo zaklínači hadů. Je to někdo, kdo začne vyprávět příběh tak mocným a hypnotickým způsobem, že posluchače přenese do jiného světa - a právě taková je role flétny v mém novém koncertě," popisuje finský rodák.

Jednotlivé koncerty festivalu Concentus Moraviae hostí různá města a obce, často se hraje v památkových objektech. Například v sobotu na zámku ve Žďáru nad Sázavou a znovu v neděli v Kurdějově na Břeclavsku se představí sopranistka Simona Šaturová se Zemlinského kvartetem. Na programu budou mít skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

V pondělí bude mít na zámku v Rájci-Jestřebí na Blanensku recitál klavírista Ivo Kahánek, jenž si připravil průřez převážně českou klavírní hudbou 19. a 20. století. V dalších dnech se diváci mohou těšit mimo jiné na houslistku a zpěvačku Ivu Bittovou, se kterou budou účinkovat akordeonista Jakub Jedlinský a houslista Pavel Fischer. Trojice slibuje osobitou interpretaci lidových písní z několika evropských regionů.

K dalším účinkujícím patří pianista Miroslav Sekera nebo ředitel České filharmonie David Mareček, jenž 6. června v Náměšti nad Oslavou doprovodí na klavír basistu Jana Martiníka.

Festival potrvá celý červen, program je na webu. Tečku za letošním ročníkem udělá 10. července v Besedním domě v Brně pěvkyně Magdalena Kožená s klavíristou Kirillem Gersteinem. Na programu budou mít písně Leoše Janáčka, Sergeje Rachmaninova, Arnolda Schönberga a Huga Wolfa.

 

Právě se děje

Další zprávy