Z cesty! Madonna vyrazila na turné

Jan Šprincl
22. 5. 2006 19:00
Los Angeles - Madonna nedělní velkolepou show odstartovala světové Confessions Tour. Bez skandálu by to nešlo. Uvnitř: GALERIE
Foto: Reuters

Diváci na Madonnu čekali 45 minut, ale pak se jim dostalo ohromující podívané. Madonna se na pódium snesla v obří diskokouli, která se otevřela jako květina a zpěvačka z ní vystoupila oblečená do kostýmu od Jean Paul Gaultiera - ne nepodobnému sadomasochistickému oblečku.

První písní byla Future Lovers z posledního alba Confessions On A Dance Floor; jemu byla na koncertě věnována také největší pozornost. Madonna se před diváky představila rovněž jako kytaristka, vyznavačka kabaly či odpůrkyně George Bushe - ve videoprojekci nechala spojit jeho tvář s obrázkem Adolfa Hitlera.

Diváci Madonninu výkonu nadšeně aplaudovali a za její představení jsou ochotni dát až devět tisíc korun. Přesto je už většina z padesáti zastávek světového turné vyprodaná. 

Nejvíce to připomíná cirkus: stočlenná posádka Confesssions Tour objíždí svět a nadšeným fanouškům předvádí vzácný artikl - zpěvačku jménem Madonna Louise Ciccone.

Foto: Reuters

Sedmačtyřicetiletá diva se během vystoupení sedmkrát převlékne, dvakrát si přelepí řasy a předvádí náročné choreografie za podpory dalších 22 tanečníků. Nad nimi visí ona tunová diskokoule a celá hala si s Madonnou zpívá písně z necelé dvacítky studiových alb. 

"Hodlám proměnit svět na jeden velký taneční parket," prohlásila Madonna před zahájením turné, které se podle expertů může stát nejvýdělečnějším hudebním podnikem, v jehož hlavní roli vystupuje žena. Odhadují to na 200 milionů dolarů.

Předpoklady pro úspěch jsou jasné: na světě není slavnější zpěvačky, novinka Confessions On A Dance Floor se stala jedničkou v 29 zemích, předchozí Re-Invention Tour vydělalo 125 milionů dolarů a letos nebylo výjimkou, že vstupenky zmizely během deseti minut.

Takový úspěch nemá žádná postava šoubyznysu a Madonna se k němu propracovávala celou kariérou: byla tanečnicí, bubnovala a hrála na kytaru v kapele The Breakfast Club a za pět tisíc dolarů nahrála první samostatný singl Everybody. Ten předcházel dlouhohrající desce Madonna (1983), se kterou se dostala na diskotéky, do rozhlasového éteru i televizí. Už tam zůstala.

Madonna pochopila, že sama hudba nestačí, a za podpory stanice MTV se soustředila hlavně na vizuální stránku sebepropagace. S každou další deskou nabízela novou image a k ní i pár nezbytných skandálů, často se týkajících erotiky. Bez toho by písně jako Material Girl, La Isla Bonita, Vogue, Like A Virgin nebo Deeper And Deeper nezůstaly dodnes hity.

Být nejúspěšnější znamená být krok vepředu před ostatními, a to se Madonně (hlavně díky producentům a managementu) daří už skoro čtvrt století. Album Confessions On A Dance Floor se singly Hung Up či Sorry zpěvačku představilo zase v novém světle, a to jako vášnivou obdivovatelku diskoték 80. let.

Čich má i na to, co je ve vzduchu, respektive v médiích. V době, kdy svět propírá Šifru mistra Leonarda, se na prvním koncertu nechala "ukřižovat" s napodobeninou trnové koruny na hlavě a záběry chudoby rozvojového světa za zády. Reakce církve na sebe samozřejmě nenechaly dlouho čekat.

Nynější turné se z Los Angeles přesouvá do Las Vegas, Chicaga, kanadského Montrealu, New Yorku či Bostonu, zpěvačka zavítá i do Evropy. Přes neustálé spekulace ale Česko v jejím programu není, koncert uvidí jen Britové, Italové, Němci, Dánové, Francouzi a Nizozemci.

Foto: Reuters

Přestávky mezi koncerty nejsou dlouhé, aby se dnes už vzorná matka Madonna mohla hned po prázdninách vrátit do Londýna a starat se o školní výuku dcery Loudres a syna Rocca.

Jedinou jistotou pro české fanoušky zatím zůstává termín 19. června, kdy do obchodů přijde DVD I´m Going To Tell You A Secret zároveň s bonusovým CD. Bude se na něm vzpomínat na uplynulé Re-Invention Tour a zazní Madonniny skladby v živém provedení.

 

Právě se děje

Další zprávy