"Aspoň někde je to horší než u nás." Trailer ukazuje Hřebejkův nový film s Vetchým

Kultura Kultura
7. 8. 2024 11:06
Rozhlasový zpravodaj na Blízkém východě hraný Ondřejem Vetchým uvízl v Praze, právě když ve fiktivním Kamburu, který neprofesionálně opustil, vypukl převrat. Všechny lety byly zrušeny. Aby dostál povinnosti, v novém filmu Jana Hřebejka nazvaném Výjimečný stav novinář točí mystifikační reportáže doma a vřavu arabské revoluce simuluje na kuchyňských spotřebičích.
Film Výjimečný stav začnou kina promítat 17. října. | Video: Bio Illusion

"Půjdu ze šéfem a řeknu mu, že dřepíš na Vinohradech a děláš fake news," vyhrožuje Vetchého hrdinovi jeho partnerka a rozhlasová redaktorka hraná Tatianou Dykovou v prvním traileru. Společnost Bio Illusion jej zveřejnila tuto středu.

Konverzační komedii, ve které dále účinkují Jordan Haj v roli rozhlasového eléva nebo Jaroslav Plesl, Jana Plodková, Jaroslava Pokorná, Bořek Slezáček a Jiří Havelka, začnou kina promítat 17. října.

"Film plný dezinformací a upravených pravd", jak jej autoři označují, měl premiéru uplynulý víkend na festivalu v jihočeských Slavonicích. Lidé ho odměnili výbuchy smíchu, opakovaným potleskem během promítání a aplausem na konci, napsala agentura ČTK.

Scénář napsal autor stejnojmenného divadelního představení, novinář Milan Tesař dlouho spojený s týdeníkem Reflex a komiksem Zelený Raoul. "Celý život jsem chtěl natočit takovouto čistou komedii. Ve Výjimečném stavu je samozřejmě i kus vážného tématu týkajícího se dezinformací, ale jinak je to nebrzdící sranda," popisuje Jan Hřebejk. Výjimečný stav je od trilogie Zahradnictví z roku 2017 jeho první film určený pro kina.

Toho, že by jej diváci vzali doslovně, se nebojí. "Myslím, že nadsázka je dostatečně velká, aby lidi věděli, že takhle to nechodí. Bez veřejnoprávních médií se neobejdeme," zdůrazňuje Jan Hřebejk.

 

Právě se děje

Další zprávy