Ve věku 91 let zemřel sbormistr Ivan Sedláček, zakladatel oceňovaného sboru Kantiléna

ČTK ČTK
20. 7. 2023 14:20
V Brně tento čtvrtek zemřel oceňovaný sbormistr a dirigent Ivan Sedláček, bylo mu 91 let. Sedláček založil a po desetiletí vedl sbor dětí a mládeže Kantiléna, se kterým absolvoval více než 1000 koncertů. Potvrdila to mluvčí Filharmonie Brno Kateřina Konečná. Kantiléna od 80. let působí při brněnské filharmonii.
Ivan Sedláček
Ivan Sedláček | Foto: filharmonie-brno.cz

Sedláček se narodil 15. dubna 1932 v učitelské rodině ve Zvolenu, vyrůstal však ve Vyškově a Brně. Získal pedagogické vzdělání, hudbu studoval soukromě. V roce 1956 založil ve Šlapanicích u Brna pěvecký kroužek s názvem Šlapanický dětský sbor, který se v 60. letech transformoval ve výběrový sbor Kantiléna, s nímž Sedláček získal řadu ocenění a podnikl mnoho zahraničních turné.

Své působení ve sboru, kterým prošla také třeba světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená, se rozhodl Sedláček ukončit na začátku 50. sezony, tedy v roce 2006. Tehdy ho vystřídal Jakub Klecker, nyní je uměleckým vedoucím Michal Jančík.

Sedláček je spolu s Kantilénou laureátem Ceny města Brna, získal Cenu Jihomoravského kraje a ocenění Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění), které uděluje ministr kultury. Loni mu prezident Miloš Zeman předal medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění.

 

Právě se děje

Další zprávy