Ve Stromovce bude něžně zabíjet černá hudba

Michal Pavec
27. 7. 2007 0:00
Music in the Park rozezní blues, přijede i Lauryn Hill

Praha - Stejně jako vloni si bluesmani zarezervovali na konec července Stromovku, aby tu spustili festivalovou jam session nazvanou Music in the Park. Od minulého ročníku se akce výrazně rozrostla a pozvala velkou zahraniční hvězdu - americkou zpěvačku Lauryn Hill.

Největší pražský park, kde se císař Rudolf II. honil za zvěří, přivítá muzikanty v pátek a hrát se v něm bude do soboty. Oproti loňsku tak přibyl den navíc, pořadatelé přidali i jedno pódium.

"Rádi bychom vytvořili novou pražskou tradici," přál si před rokem Russell Katz z pořádající agentury Innervisions. Zdá se, že se mu to daří, i když loňský ročník poznamenala neúčast Sineád O´Connor. Irská hvězda nakonec zrušila koncert kvůli porodu a agentura nesehnala náhradu, ale vstupné nevracela.

Letos se snad takové překvapení nechystá. Na akci s podtitulem "blues and more music" se chystá osmnáct interpretů včetně zajímavých zahraničních hostů.

Návštěvníci se mohou těšit třeba na hvězdu americké country Rickyho Skaggse. Bohatou kariéru multiinstrumentalisty z Kentucky protkalo jedenáct Grammy a spolupráce s Rayem Charlesem nebo Johnym Cashem. Ve Stromovce se představí i Otis Taylor, pianista Dr. John považovaný za symbol hudby z New Orleans nebo Popa Chubby, který mísí blues mísí s rockem, funky i hip hopem.

Blind Boys of Alabama platili vloni za nejvýraznější interprety festivalu
Blind Boys of Alabama platili vloni za nejvýraznější interprety festivalu | Foto: Music in the Park

Už na konci 60. let spojili rock s jazzem další účinkující Blood, Sweat & Tears, jazz s elektronikou a tanečními rytmy míchá saxofonista Courtney Pine. Největší pozornost ale přitahuje bývalá vokalistka a rapperka hiphopových Fugees Lauryn Hill, která festival v sobotu uzavře.

Ještě pro svou kapelu nazpívala coververzi písně Killinng Me Softly a obrovský úspěch ji naměroval na sólovou kariéru. Držitelka pěti Grammy za svůj sólový debut Miseducation plný emotivního soulu se ale záhy stáhla do ústraní, nezpívala a odmítala nabídky obnovení Fugees.

Přesto je pořád velkou hvězdou, která si může diktovat podmínky. A tmavá hvězda toho náležitě využila.

Co všechno taková zpěvačka r´n´b a soulu potřebuje? Před paranoiou z publicity ji bude chránit 40členný tým, který nepostrádá nosiče, garderobiérky, a dokonce i ochutnávače jídel. Hlavu složí v údajně nejlepším pražském hotelu Mandarin Orientál, kde obsadí největší apartmá.

Po metropoli pak bude Lauryn Hill jezdit pancéřovanou limuzínou. Do šatny jí organizátoři musí připravit meditační koberec, masážní vanu a tropické květiny a palmy, které zapůjčí pražská botanická zahrada.Možná za to předvede skladby z nové desky, na které prý pracuje.

O hodně skromněji asi budou v šatně pobývat čeští a slovenští interpreti. Z domácí scény přijal pozvání všeuměl Dan Bárta, který přiveze jazzově naladěnou formaci Illustratosphere. Dále vystoupí Ondřej Hejma se Žlutým psem, Lenka Dusilová nebo Jana Kirschner, která se pokouší s novým albem Shine prorazit v zahraničí.

Publikum v modrém. Inu, blues
Publikum v modrém. Inu, blues | Foto: Music in the Park

Koho omrzí jen poslouchat, tomu pořadatelé slibují bohatý doprovodný program. Návštěvníci mohou přeřadit na kinematografický mód ve filmovém stanu, nebo si hudebně zaimprovizovat na Jam Session pódiu s vystupujícími muzikanty.

"Vloni měla tato scéna velký úspěch, lidem se to moc líbilo," vysvětluje tisková mluvčí festivalu Vendula Hybšová, proč se netradiční scéna postaví i pro letošní ročník.

Kdo z hudebníků na Jam Session pódium nakonec dorazí, záleží jen na nich - pozvání dostali všichni. Účast už přislíbili třeba muzikanti z kapely Jany Kirschner, kterým se prý myšlenka velmi zalíbila.

Festival Music in the Park zažil premiéru vloni v červenci a už tehdy bylo jasné, že jde o velmi ambiciózní projekt. I bez Sineád O´Connor byla k vidění zajímavá sestava, ve které nechyběli Maceo Parker nebo Blind Boys of Alabama.

Foto: Music in the Park
Více o loňském vystoupení Blind Boys of Alabama ČTĚTE ZDE 

Podívat se na zbrusu novou akci přišlo okolo čtyř tisíc fanoušků. Letos pořadatelé odhadují, že by jich mohlo být ještě o tři tisíce víc.

Program začíná v pátek ve tři hodiny odpoledne, v sobotu se hudba parkem rozezní už v poledne. Vstupenky na dva dny stojí v předprodeji 750 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy