Vrací se zlo do lidí a snaha okupovat. V Terezíně zazněl 80 let od premiéry Brundibár

ČTK ČTK
23. 9. 2023 19:46
V půdním divadle Magdeburských kasáren v Terezíně tuto sobotu v podání studentů gymnázia z německého Wülfrathu zazněla dětská opera Brundibár. Na stejném místě a ve stejný den před 80 lety ji hrály vězněné děti.
Představení dětské opery Brundibár od Hanse Krásy se konalo u příležitosti 80. výročí premiéry v terezínském ghettu.
Představení dětské opery Brundibár od Hanse Krásy se konalo u příležitosti 80. výročí premiéry v terezínském ghettu. | Foto: ČTK

Příběh o poražení zlého flašinetáře dodával lidem v ghettu naději. Bohužel takovou, která u většiny z nich nebyla naplněna, říká ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek. Zdravici poslal u příležitosti výročí divákům z Izraele Cvi Cohen, který v roce 1943 hrál v opeře na foukací harmoniku.

Skladatel Hans Krása inscenaci nacvičil s malými židovskými vězni po své deportaci do Terezína. "V době míru a blahobytu si těžko dovedeme představit, v jakých podmínkách opera vznikala, ale velice přesně se ze vzpomínek bývalých vězňů dozvídáme, jaký význam pro ně opera měla," uvádí Roubínek. Finální část opery zlidověla tak, že jí znal v ghettu každý. O její oblibě svědčil fakt, že byť se muselo obsazení rolí vzhledem k deportaci měnit, byla v Terezíně uvedena pětapadesátkrát.

V 90. letech minulého století operu nacvičili Zdena a Václav Fleglovi s Dismanovým rozhlasovým dětským souborem. Představení pak uváděli opakovaně po celém světě. "Vrací se zlo do lidí, snahy okupovat území nebo národ, a vždycky to odskáčou děti. Je potřeba před tím varovat. Důsledky jsou strašné, paralely jsou zjevné, je potřeba odkaz terezínských dětí, které zemřely příliš brzo, nést dál a myslet na něj," říká Zdena Fleglová.

Zkoušky v ghettu byly pro děti vzácné. "V tomto prostoru mohly sejmout židovskou hvězdu, mohly zapomenout, že jsou pouhým číslem, byly uváděny pod jménem a danou rolí," doplňuje Václav Flegl. Příběh vítězství dobra nad zlem soubor a orchestr gymnázia z německého Wülfrathu, vzdáleném šest hodin cesty od Terezína, nacvičoval od začátku loňského roku.

Seskupení 50 studentů a pedagogů operu následně uvedlo mimo jiné v lotyšské Rize či v Izraeli, kde ji odehrálo společně s přeživším Cvim Cohenem. Dokument o něm v sobotu zhlédli diváci před uvedením opery. Skladatel Krása zemřel roku 1944 v Osvětimi.

V současnosti nese Brundibár jasné protiválečné poselství, opera se dočkala mnoha inscenací po celém světě. Kromě původní české verze existují i anglická, která měla premiéru v listopadu 1977 v kanadské Ottawě, německá uvedená roku 1985 nebo hebrejská.

 

Právě se děje

Další zprávy