V aukci Sotheby's bylo nejdráž prodáno dílo Mikuláše Medka

ČTK ČTK
29. 11. 2022 17:41
V aukci Sotheby's bylo nejdráž prodáno dílo Mikuláše Medka

Na dražbě středoevropského umění pořádané aukční síní Sotheby's v německém Kolíně nad Rýnem byl nejdráž prodán obraz českého malíře Mikuláše Medka nazvaný Zlatý Křik I z roku 1968. Nový majitel za něj dal včetně přirážky 352 800 eur, v přepočtu téměř 8,6 milionu korun. V nabídce se objevila díla několika dalších mezinárodně proslavených tuzemských výtvarníků. Kromě Medka to byli Alfons Mucha, Václav Špála, František Kupka, Jiří Hauschka či Jaroslav Valečka.

Týdenní dražba se zaměřila na středoevropské umění zejména z Německa, Polska, Rakouska, Maďarska a Česka. Zájemci mohli online přihazovat na 70 děl. S nejvyšším odhadem do aukce nazvané 20th Century Art: A Different Perspective (Umění 20. století: Jiný pohled) vstupovalo plátno polského malíře Wojciecha Fangora jménem SU 29B, které se dle odhadu mohlo prodat za 300 až 500 tisíc eur. Kupce však nenašlo.

Mezi nejdráže vydraženými pracemi byl i Medkův bezejmenný obraz z roku 1960. Neznámý zájemce si ho pořídil za 119 700 eur, to znamená 2,9 milionu korun. Autorský rekord je ale téměř dvacetkrát vyšší, malba nazvaná Akce I (Vajíčko) byla před třemi lety prodána za 57 milionů korun včetně přirážky.

 

Právě se děje

Další zprávy