USA podaly antimonopolní žalobu na Live Nation, jejíž součástí je Ticketmaster

23. 5. 2024 12:00
USA podaly antimonopolní žalobu na Live Nation, jejíž součástí je Ticketmaster

Americké ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek podalo antimonopolní žalobu na zábavní společnost Live Nation, jejíž součástí je firma Ticketmaster. Vláda tvrdí, že tyto firmy uměle zvyšují ceny vstupenek na koncerty a poškozují tak umělce i jejich fanoušky. Úřad proto žádá jejich rozdělení. K žalobě se připojili rovněž generální prokurátoři ze tří desítek států USA.

Americký ministr spravedlnosti Merrick Garland je toho názoru, že společnost Live Nation zneužívá svého monopolu v oblasti živých vystoupení v USA. "Výsledkem je, že fanoušci zaplatí více, umělci mají méně příležitostí ke koncertování, menší pořadatelé jsou vytlačováni a provozovatelé prostor pro konání akcí mají menší možnost výběru služeb pro prodej vstupenek. Je čas rozdělit Live Nation a Ticketmaster," vyzval.

Společnost obvinění označila za "absurdní". Tvrdí, že žaloba ignoruje skutečné důvody vyšších cen vstupenek, například rostoucí náklady a velkou popularitu umělců.

Firmy Live Nation a Ticketmaster se spojily v roce 2010. Sloučená skupina provozuje po celém světě prodej vstupenek na živá vystoupení. Společnost Ticketmaster působí rovněž v České republice, kde má pobočku i Live Nation.

 

Právě se děje

Další zprávy