Zemřela primabalerína Věra Vágnerová

ČTK
6. 1. 2007 15:00
Brno - Po těžké nemoci zemřela 1. ledna držitelka ceny Thálie za celoživotní mistrovství Věra Vágnerová, někdejší primabalerína Národního divadla v Brně.

Bylo jí 80 let. Členkou baletního souboru byla 62 let, v posledních desetiletích působila jako pedagožka.

Vágnerová pocházela z Krásenska na Vyškovsku. "Její pohybové nadání bylo od nejútlejšího dětství tak zjevné, že ji ve čtyřech letech zavedli do baletní školy Iva Váni Psoty. V roce 1940 ji angažovali jako elévku baletu," informovala archivářka Národního divadla Eugenie Dufková. I po druhé světové válce zůstala tanečnice věrná Brnu, ačkoliv měla nabídky z pražské první scény.

"Od počátku inklinovala k lyrickým dívčím rolím a byla také ve své době jejich vynikající představitelkou. Jednou z prvních velkých postav byla Julie v Prokofjevově baletu Romeo a Julie, dvojrole Odetty a Odilie v Labutím jezeru nebo Desdemona v Othellovi," uvedla Dufková.

Vágnerová účinkovala ve všech baletech na repertoáru divadla od druhé poloviny 40. až do počátku 60. let. V letech 1950 až 1984 vyučovala na brněnské konzervatoři klasický balet, jako pedagožka působila i v divadle, odkud odešla až v roce 2002. V roce 2005 obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru baletu.

 

Právě se děje

Další zprávy