Zemřel Robbe-Grillet, papež nového románu

kul
18. 2. 2008 17:55
Byl spisovatelem, teoretikem i scenáristou

Praha - Ve věku 85 let zemřel v pondělí slavný spisovatel Alain Robbe-Grillet, jeden ze zakladatelů, autorů a teoretiků  takzvaného francouzského "nového románu". Napsal to server Českénoviny.cz.

Do literatury vstoupil původním povoláním zemědělský inženýr  v roce 1954 románem s nedořešenou detektivní zápletkou Gumy. Kniha stojí na půdorysu oidipovské tragedie.Detektiv vyšetřuje zločin, který se zatím nestal.

 Od roku 1955 pracoval Robbe-Grillet jako literární poradce a lektor v nakladatelství Minuit, kde v roce 1957 vydal svůj asi nejznámější román Žárlivost;  obě díla vyšla poměrně záhy i v češtině.

Své kritické a teoretické práce shrnul v roce 1963 do knihy Za nový román, který patří ke zlatému fondu literární kritiky a teorie 20. století.

Robbe-Grillet už v padesátých letech spolu se Samuelem Beckettem a svými "novorománovými" kolegy Nathalií Sarrautovou, Michelem Butorem a Claudem Simonem - psal o potřebě proměnit tradiční románovou formu. 

Odmítl psychologizující pohled autora, chronologickou posloupnost děje, uzavřenost jednotlivých epizod, jednoznačnou vymezenost formy. Vyzdvihuje analytickou formu. Nový román v mnohém reaguje na předchozí generaci existencialistů a hledá pro angažování se jiné vyjádření.

Loni v Marienbadu
Loni v Marienbadu | Foto: Archiv

Robbe-Grillet byl proti jakémukoliv významu, který předmětům není vlastní, proti jakémukoliv vztahu k věcem. Lidé, věci i společnost jako celek lze pouze konstatovat, nikoliv vykládat.  To byly principy nového románu, které se už na konci 60. let staly i terčem intelektuální kritiky.

Prohlášením, že neexistuje nic než rukopis, zrušil vztah mezi obsahem a formou. To samozřejmě vylučuje jakýkoliv popis jeho děl a u podstatné části populace i snahu tato díla číst.

V 80. letech autora pro sebe objevila postmoderna, kterou zaujala fragmentárnost textů a znejišťováni autora - označované jako příznačný rys postmoderního umění.

Alain Robbe-Grillet byl známý také jako filmový scénárista. Podle jeho prvotiny natočil režisér Alain Resnais v roce 1961 později velmi slavný film Loni v Marienbadu; sám také několik filmů režíroval.

V československé koprodukci vznikl mimo jiné snímek s Jeanem-Louis Trintignantem: Muž, který lže. Hlavní hrdina zde vypráví příběh, který je v základním rozporu s tím, co se odehrává na plátně, a divák je vystaven pochybám o správné verzi.

V roce 2002 navštívil Robbe-Grillet Festival spisovatelů. O rok později dostal na Letní filmové škole v Uherském Hradišti cenu Asociace českých filmových klubů.

Počínaje 70. lety měla přičiněním komunistů Robbe-Grilletova tvorba vstup na český knižní trh zakázán. V posledních dvaceti letech zas autor prózy skoro zanechal a věnoval se psaní vzpomínek.

V roce 2001 se nicméně připomněl ceněným románem Repríza z poválečného Berlína obsazeného vítěznými mocnostmi, kde "zopakoval" své tvůrčí principy.

 

Právě se děje

Další zprávy