Zemřel nemilosrdný portrétista, malíř Lucian Freud

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
22. 7. 2011 12:13
Jeho portrét Alžběty II. vzbudil velký poprask
Foto: Reuters

Londýn - Ve věku 88 let zemřel malíř Lucian Freud, jeden z nejvýznamnějších představitelů britského i světového umění 20. století. Oznámil to jeho agent William Acquavella. "Žil, aby maloval, a maloval až do dne své smrti, daleko od hluku uměleckého světa," uvedl.

Lucian Freud byl vnukem psychoanalytika Sigmunda Freuda pocházejícího z moravského Příbora. Proslavil se realistickými portréty a akty. Na obrazech lze nalézt jeho rodinu a přátele, později příslušníky panovnické rodiny. Pod jeho štěcem se ocitla i nahá těhotná modelka Kate Mossová, odmítl ale portrétovat kupříkladu princeznu Dianu či papeže s tím, že "nemaluje lidi, které nemá rád".

Foto: Aktuálně.cz

Jeho díla se v aukcích objevovala celkem vzácně; i proto se zejména v posledních letech prodávala za astronomické částky. Freudův obraz plnoštíhlé modelky s názvem Benefits Supervisor Sleeping se v roce 2008 vydražil za 33,6 milionu dolarů - a stal se tak vůbec nejdráže prodaným dílem žijícího umělce.  

Dílo zobrazuje Sue Tilleyovou - modelku známou jako Big Sue -  v životní velikosti spící na ošumělém divanu. Big Sue pózovala Freudovi na začátku 90. let po čtyři roky a malíř ji považoval za svou múzu. „Vybral si mě, protože za ty peníze dostal fakt kus masa," komentovala to XXL modelka.

Práce z roku 1995 patřila do cyklu Malba, jenž byl podle mnohých tím nejlepším, co Freud kdy vyprodukoval. Obraz byl navíc prvním dílem z této série dostupným na volném trhu.

Foto: Aktuálně.cz

Freud zemřel po nemoci ve středu v noci ve svém londýnském domě. Pro své podivínství byl přezdívaný Poustevník z Holland Parku. Narodil se v Berlíně v roce 1922, o 11 let později utekl s rodinou, která byla židovského původu, před nacisty do Británie. Britské občanství získal v roce 1939.

Tvůrčí schopnosti na veřejnosti poprvé prezentoval coby sedmnáctiletý svým autoportrétem na stránkách britského uměleckého časopisu. Malířství vystudoval na East Anglian School of Painting and Drawing v Dedhamu a pak na londýnské univerzitě.

Freud byl sice v počátcích ovlivěněn surrealismem, ale posléze proslul coby zastánce klasického realistického portrétu - někdy až "příliš realistického". Snad jako rodinné dědictví byla z jeho velkorozměrných děl cítit i jistá nesouhra či nepatřičnost.

Výtvarný kritik Martin Gayford v loňské knize Muž s modrým šátkem: jak jsem seděl modelem Lucianu Freudovi zanamenal čtyřicet dní, kdy ho malíř portrétoval.

Foto: Aktuálně.cz

Napsal tu, že Freud osobnost svých modelů zachycoval pronikavým "všežravým" pohledem. Výsledek pak podle Gayforda „odhaloval tajemství, které si schovávám před světem - stárnutí, ošklivost i provinění".

Malíř sám k tomu řekl: "Nemaluju lidi kvůli tomu, jací jsou, ale ani navzdory tomu, že jsou takoví, jací jsou. Snažím se zachytit, jak se stalo,  že jsou takoví, jací jsou."

Freud se zaměřoval především na zobrazení nahého těla a obvykle se nevyhýbal ani nejmenším detailům. "Jednou z nejvíc vzrušujících věcí je dívat se skrz kůži; na krev kolující v žilách a na mateřská znaménka," prohlásil kdysi.

Jeho portrét britské panovnice Alžběty II. vzbudil poprask, tisk ho dokonce označil za "mimořádně neuctivý" a očastoval poznámkami typu "za tuhle tvář by se nemusel stydět žádný ragbyový útočník".

Foto: Aktuálně.cz

Podle odborníků Freud pomohl už na počátku své tvorby znovu definovat britské umění, našel portrétu jeho pravé místo a navrátil mu důležitost. Podle ředitele Tate Nicholase Seroty "vitalita Freudových nahých těl, intenzita a přítomnost jejich tichého života na plátně zajistily malíři přední místo v panteonu umění 20. století."

Freud byl členem řádu Order of Merit, jednoho z nejprestiženějších ocenění, jež uděluje královna za zásluhy v umění, literatuře a vědě. Počet členů je vždy omezen na 24 žijících Britů plus zahraniční držitele. V minulosti mezi ně patřili Florence Nightingalová, Winston Churchill nebo Matka Tereza.

 

Právě se děje

Další zprávy