Zemřel Frank McCourt, autor bestselleru Andělin popel

Kultura Kultura, Red Kul
20. 7. 2009 20:07
Kronikáři irské bídy bylo 78 let

Londýn - Nuzné dětství Frank McCourt téměř nepřežil, ke stáru se díky vzpomínkám na ně dočkal velké popularity. Když v neděli zemřel v ve věku 78 let v newyorském hospicu, média znovu připomněla, že jeho "sága bídy" o životě chudé rodiny ve slumech ultrakatolického Limericku bývá paradoxně označována za to nejkrásnější, co kdy bylo o Irsku napsáno.

"Když si na své dětství vzpomenu, divím se, že jsem ho přežil. Horší než obyčejné bídné dětství je jen bídné irské dětství. A horší než to je už jenom bídné irské katolické dětství," napsal ve své slavné knize Andělin popel.

Irsko-americký spisovatel, který za své vzpomínky na drsné mládí prožité v Irsku získal Pulitzerovu cenu, měl meningitidu a léčil se též s kožním melanomem.

Jeho nejslavnější knihy se prodaly miliony výtisků, celkem vyšla v 25 jazycích ve třicítce zemí. Spisovatelem se přitom stal až v důchodu  - než Andělin popel v roce 1996 vydal, pracoval třicet let jako učitel.

Tragika i humor

McCourt se narodil 19. srpna 1930 v New Yorku, ale za velké krize, když mu byly čtyři roky, se jeho rodiče po smrti tří sourozenců vydali opačným směrem než většina Irů - přestěhovali se zpět na "zelený ostrov". Malý Frank se tak vrátil do země, o které slýchal, že tu není práce, lidé tu umírají hlady a trpí depresemi.

A právě na dětství a mládí, které tu prožíval ve třicátých a čtyřicátých letech, vzpomíná už jako stárnoucí muž. Kniha se záhy po vydání stala bestsellerem na obou stranách Atlantiku, přestože se nejedná o klasické žebříčkové čtivo (ať už thriller nebo romantiku) ani důchodcovské vzpomínání, jež dojímá laskavostí a věkem autora.

Foto: Aktuálně.cz

McCourt se vyhnul jak sentimentu, tak naturalismu, i v tragických scénách nachází také humor. Kvalitu knihy ostatně stvrdily pochvalné kritiky doma i v zahraničí.

Kniha se stala i předlohou pro stejnojmenný film, který v roce 1999 natočil Alan Parker (Angel Heart, Evita). Hlavní roli otce-alkoholika ztvárnil Robert Carlyle, matku Andělu si zahrála Emily Watsonová.

Její postava se potýká s děsivými bytovými podmínkami se zatékající vodou, zimou i krysami - a hlavně s bezvýchodností situace, která ji postupně připraví o životní energii. Její katoličtí příbuzní ji totiž přijali po návratu velmi chladně; nikdy se nesmířili s jejím sňatkem s protestantem z Belfastu.

Byl prostě jen zbytečný

Rodina trpí hladem a nemocemi, zatímco otec alkoholik není schopen v jakémkoli zaměstnání vydržet ani dva týdny. Nepravidelný výdělek manžel Malachy propíjí, a Angela tak musí žebrat, aby další děti nezemřely hlady. Nijak příznivě nevychází z knihy ani katolická církev.

"Je to tragický příběh, ale kdyby tu nebyla také legrace, nebyl by důvod film natočit. Frank má schopnost říkat vám smutné věci, ale stejně tak vás rozesmát," říká o předloze i o svém snímku režisér.

A Robert Carlyle (Trainspotting, Do naha!, Plunkett a Macleane) o postavě otce dodává: "Je to druh zbytečného člověka, který není s to udržet si práci, zabezpečit materiálně rodinu. Všechno, co vydělá, propije v hospodách, ale není v tom zášť - nikdy nebyl hrubý ke své rodině. Byl prostě jen zbytečný."

Sám Frank McCourt ukončil školní docházku ve třinácti, rodině pomáhal občasnými přivýdělky i drobnými krádežemi. Na vlastní pěst se pak do USA vrátil ve svých 19 letech.

Později vystudoval univerzitu a dlouhá léta učil anglickou literaturu.  Od roku 1987 byl v důchodu a věnoval se psaní. Po úspěchu Andělina popela napsal jeho pokračování nazvané Andělina země (1999). Své vzpomínky na začátky učitelování pak přenesl do knihy Teacher Man (2005).

 

Právě se děje

Další zprávy