Železničář Alois Nebel míří do kina

kul
26. 10. 2006 10:30
Praha - Hollywoodský trend natáčet filmové verze komiksů se ozývá i v Česku. Příští rok se má na plátně objevit hrdina trilogie Alois Nebel.
Foto: Aktuálně.cz

Zatím si mohou fanoušci oblíbeného grafického románu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 ukrátit čekání dopracovaným vydáním, které právě přichází na trh, nebo zajít na výstavu. Obojí vzniklo u příležitosti přehlídky Komiksfest.

Foto: Jan Zappner

Autoři zpracovali tři díly - Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory - do jednoho svazku; navíc přidali alternativní konec a výsledná verze má 360 stran.

"Pozitivní konec ze Zlatých Hor, kdy se Nebel ožení s paní Květou, jsme doplnili druhým koncem, ten je syrovější a temnější a rozkrývá minulost Němého, tajemného polského vraha," říká Rudiš, jehož proslavila beletristická prvotina Nebe pod Berlínem.

Expozice Alois Nebel - Můj život je k vidění do 7. listopadu v Českém centru Praha. Přináší v české a anglické verzi dosud nepublikované informace o historii a rodinném zázemí ústřední postavy komiksu, jak praví tisková zpráva.

Není to jediná forma, kam Nebel expanduje. Autoři už píší podle knihy filmový scénář; práva před měsícem zakoupila společnost Negativ. "Trilogie mě uchvátila příběhem a atmosférou. Věřím, že se nám ji podaří přenést do filmu," říká producent Pavel Strnad z Negativu, která stojí například za mezinárodně úspěšným snímkem Štěstí.

O jménech herců a režiséra se ale zatím teprve jedná. Jisté ale je, že o výtvarnou stránku se postará Jaromír 99 a o hudbu jesenická skupina Priessnitz, v níž kreslíř pod občanským jménem Švejdík zpívá a píše texty.

Foto: Jaromír 99

Jeho černobílé obrázky jsou inspirované komiksovými esy Mikem Mignolou (Hellboy) a Frankem Millerem, autorem Sin City. Skrze ně vypráví svůj příběh "ze století, o němž si myslíme, že už je dávno za námi" hlavní hrdina, halucinacemi stíhaný nádražák Nebel.

"Nebel je nomen omen," říká autor známý svou fascinací vlaky. "V němčině Nebel znamená mlha, ale když to přečtete pozpátku je to Leben, tedy život. A o tom je náš příběh mlha na horách, v minulosti i ve vlastním životě, přesně tak, jak se jí prodíral Alois Nebel, výpravčí ze zapomenutého kraje v moravských Sudetech."

Kniha je výpravou do jejich reálií i historie, summou historek a osudů, které Rudiš tak rád vypráví, i hrabalovským pábením o střetu malých a velkých dějin.  Nedávno si spisovatel vyzkoušel opačný postup. Pro Davida Ondříčka napsal scénář ke snímku Grandhotel, který později  přepsal a rozšířil do své druhé, stejnojmenné knihy. 

Úvodní svazek Bílý Potok vyšel v roce 2003 a dosud se prodalo dohromady přes 11 tisíc výtisků. Komiks už inspiroval k divadelní adaptaci Činoherní studio v Ústí nad Labem. Inscenace se opět v rámci Komiksfestu objeví v neděli v pražském Divadle Komedie.

 

Právě se děje

Další zprávy