Z pražského Výstaviště je zase do neděle Svět knihy

Kultura Kultura, Red Kul
14. 5. 2009 17:20
Veletrh hlásí rekordní počet hostů i objednané plochy
Foto: Svět knihy

Praha -  Praha se z Noci literatury probudila do jednoho z vrcholů domácí knižní sezony.  Průmyslový palác patří do neděle veletrhu Svět knihy.  Vydavatelé na něj směřují po novoročním útlumu své novinky, pořádají čtení a autogramiády svých spisovatelů a nabízejí speciální ceny.

Pražská akce se tak svým zaměřením na „koncové uživatele" liší od megapodniků typu veletrhu Frankfurtu, které jsou hlavně místem prodeje práv. Po čtvrtečním profesním dni tak od pátku patří čtenářům a řadovým návštěvníkům.

Svět knihy už vznikal s orientací na čtenáře a propagaci novinek a vytváření prostoru pro nakladatele. Přesto ředitelka akce Dana Kalinová říká,že nejsou jen vele-trh, ale jde jim také o úroveň doprovodného literárního festivalu, pozvaných hostů a dalších akcí.

Letos přijede dokonce rekordních šedesát zahraničních hostů: mezi nejznámější z nich patří Polka Olga Tokarczuková, Nizozemec Arno Grunberg, Elif Safaková, po Orhanu Pamukovi nejslavnější turecká spisovatelka či Němka Julie Francková.

Přijede i její známý krajan Ingo Schulze a otec vatikánského thrilleru Philips Vandenberg, stejně Vlámka Saskia de Coster přirovnávaná k Vianovi či Maďar Gyórgy Dragomán.

Rozpis akcí a program najdete na oficiální stránce zde

Mimo jiné z  jeho románu, který popisuje jedenáctiletého chlapce život v komunistické diktatuře poloviny 80. Let, se v protiatomovém krytu hotelu Jalta četlo při doprovodné akci Noci literatury, která veletrh de facto zahájila.

Zahraniční jména doplní desítky domácích autorů. Celkem se má dostavit 456 „účinkujících v 374 pořadech. Na programu jsou kromě autogramiád i besedy a prezentace.

Svět knihy patří k oficiálním doprovodným akcím českého předsednictví, proto má jako hlavní téma evropské literatury. Představí autory a knihy všech 27 členských států i zemí kandidátských či evropských států mimo unii. Centrální expozice veletrhu patří literatuře a knihám z Ruska.

Jedno křídlo Průmyslového paláce lehlo loni popelem, ale na jeho místě je provizorní hala.  Přes stísněnější podmínky a ekonomickou krizi padnul i další rekord - nakladatelé zabrali dosud největší plochu v historii veletrhu. Účast potvrdilo 317 vystavovatelů ve 200 stáncích.

K veletrhu se také postupně stahuje čím dál víc ocenění. Nejnověji je to Cena Jiřího Ortena pro autora do 30 let. Následovat budou trofeje Akademie science-fiction, fantasy a hororu, překladová anticena Skřipec i po výroční ceny jednotlivých nakladatelství a Slovník roku.

Profilovou zemí veletrhu je Rusko, které kromě Sergeje Lukjaněnka představí i cenami ověnčeného Dmitrije Bykova. Doprovodné tematické výstavy obsáhnou i ruskou emigraci v Československu v letech 1920 až 1930.

 

Právě se děje

Další zprávy