Whitbreadova cena pro Ali Smithovou

ČTK, Hej
4. 1. 2006 10:00
Londýn - Prestižní Whitbreadovu cenu za literaturu získal román The Accidental (Náhodná) skotské spisovatelky Ali Smithové.

Smithová byla dosud známa spíše jako autorka povídek, její román The Accidental líčí příběh tajemné ženy, která naruší nudnou dovolenou jedné rodiny v anglickém městečku. Porotci soutěže o vítězném románu řekli: "Je skvělým literárním dílem, které vyvolává smích i smutek a od nějž se nikdo z nás nemohl odtrhnout".

The Accidental zvítězil v těžké konkurenci například nad novým románem Nicka Hornbyho Dlouhá cesta dolů či nad knihou Shalimar the Clown (Šalímar klaun) Salmana Rushdieho.

Whitbreadova cena se uděluje také v dalších kategoriích a je spojena s částkou 5000 liber. Jeden z oceněných získá 24. ledna hlavní Whitbreadovu cenu ve výši 25 000 liber. Krom Smithové mají šanci také Christopher Logue, který vyhrál mezi básníky s Cold Calls (Chladné volání), moderní interpretací Homérovy Iliady. Nejlepším životopisem byl vyhlášen Matisse the Master (Mistr Matisse) Hilary Spurlingové a v kategorii dětských knih výhru získala Kate Thompsonová za The New Policeman (Nový policista).

 

Právě se děje

Další zprávy