Výzva na obranu knih před vyšší DPH má 64 tisíc podpisů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 3. 2011 11:34
Nakladatelé napsali otevřený dopis premiéru Nečasovi
Foto: Reuters

Praha - Výzvu na obranu knih, tedy požadavek, aby byly knihy vyjmuty z vládou chystaného zvyšování DPH, podepsalo k pondělku přes 64 000 lidí. Nakladatelé kvůli plánovaným změnám DPH napsali otevřený dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS).

Petici zveřejnil Svaz českých knihkupců a nakladatelů (SČKN) 24. února na svých internetových stránkách. Výzvu lze podpořit také na Facebooku. Vláda chce DPH u části výrobků ve snížené sazbě zvýšit na 20 procent co nejrychleji, zřejmě už letos na podzim. Získané prostředky by se měly využít na důchodovou reformu.

 Dopis Nečasovi dnes zaslali Pavel Nýč z Nakladatelství Fragment, Michal Rybka z nakladatelství Rybka a Martin Vopěnka z nakladatelství Práh. Varují v něm před "zničujícími dopady převedení knih do základní sazby DPH".

"Ochrana knižního trhu je o to potřebnější, že v době krizí a změn bývá kniha jakožto zbytné zboží ohrožena jako první. Samozřejmě: bylo by krásné, kdyby lidé upřednostňovali nákup knih před vším ostatním. Tak tomu ale v moderní společnosti, která vytváří tlak na vysoký životní standard, není," píší nakladatelé.

Čtěte také:
Nakladatelé se bouří proti vyšší DPH, hrozí brakem
Blog K. Hvížďaly: Vražda knížek je nová cenzura
Blog A. Tomského: Pod terorem řecké symetrie

Nečas již ale "otvírat Pandořinu skříňku výjimek" nechce. V desetiprocentní sazbě by měly zůstat jen vybrané potraviny. Nakladatelé žádají, aby vláda zvážila když ne úplné osvobození od daně, jako je tomu ve Velké Británii, v Irsku či Norsku, tak alespoň ponechání ve snížené sazbě DPH.

Petici podepsali podle záznamů na internetovém archu knihovníci, učitelé, redaktoři a spisovatelé. Mezi jinými výzvu podpořila také oceňovaná spisovatelka Petra Hůlová. Podle ní nespočívá problém v tom, že se zdraží knihy, ale především v tom, že hrozí útlum vydávání kvalitní literatury.

Knihkupci dokonce považují plánované zvýšení DPH u knih za třetí největší katastrofu moderních českých dějin. Tou první bylo vyvlastnění nakladatelství a knihkupectví po roce 1948 spolu se zavedením cenzury; tou druhou pak stahování dalších statisíců svazků zakázaných autorů za normalizace v 70. letech.

Podle předsedy SČKN Vladimíra Pistoria by zvýšení sazby znamenalo "masakr českých knih", a to nejen beletrie, ale hlavně odborné literatury a učebnic.

Také ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) považuje vyšší DPH u knih za nešťastnou. Své kolegy z vlády se snaží přesvědčit o tom, aby se knih zvýšení daně netýkalo.

Z průzkumu Ústavu pro českou literaturu Akademie věd vyplývá, že dnes jsou knihy ve vztahu k průměrnému platu asi o třetinu dražší než před rokem 1989. Přitom ostatní komodity jako potraviny a spotřební zboží jsou ve stejné relaci levnější.

Většina evropských zemí má na knihy sníženou sazbu DPH. Česko by tak šlo podle knihkupců a literátů opačnou cestou než zbytek Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy