Výstaviště se opět proměnilo na svět plný knih

Pavel Kroulík
14. 5. 2010 8:23
Festival přivezl do Prahy silnou sestavu hostů

Praha - V Průmyslovém paláci na Výstavišti začíná tradiční veletrh Svět knihy. Na jednom ze dvou  vrcholů domácí knižní sezony představí svou produkci desítky českých i zahraničních nakladatelů - a letos se k nim přidá i skutečně nabitý program.

Pražská akce se svým zaměřením na „koncové uživatele" liší od megapodniků typu Frankfurtu, kde je hlavní náplní prodej práv. Hned po čtvrtečním profesním dni tak od pátku patří Výstaviště „řadovým" návštěvníkům.

Svět knihy už vznikal s orientací na čtenáře a propagaci novinek. Právě letošní ročník ale dokládá snahu pořadatelů, že nechtějí skončit jen u „velkého trhu" speciálních nabídek, slev a výprodejů. V programu se jim podařilo zkombinovat s ruchem u stánků také velká zahraniční jména i zajímavá témata.

Andrzej Sapkowski
Andrzej Sapkowski | Foto: Aktuálně.cz

Nejsilnější sestava hostů dorazí z Polska, které je po loňském Rusku čestným hostem 16. ročníku . Od severních sousedů přijede nositelka Nobelovy ceny básnířka Wislava Szymborská nebo mladá autorka Dorota Maslowská, již proslavil debut Červená a bílá.

Kromě Výstaviště se má zastavit  i v Divadle Na Zábradlí, kde se zkouší její hra Dva chudáci Rumuni, co mluví polsky v angličtině s českými titulky (a která tu bude 3. června opravdu uvedena anglicky s českými titulky).

Z Polska dorazí také autor Gottlandu Mariusz Szczygieł, u nás stejně populární Olga Tokarczuková či obdobě známý fantasy autor Andrzej Sapkowski, který svou "husitskou trilogií" zasadil do zemí Koruny české.

Nabitá je i sestava hostů z jiných zemí. Z Walesu přijede Sarah Watersová, jíž tu nedávno vyšel  Veletrh kontroverzní „lesbický" román Špičkou jazyka, z Británie  dorazí i Simon Mawer, jehož román inspirovaný osudem brněnské vily Tugendhat byl nominován na Man Bookerovu cenu. (Kniha se nejspíše dočká i filmové podoby a režisérem projektu má být Jan Hřebejk.)

Simon Mawer
Simon Mawer | Foto: Aktuálně.cz

Další ostrovní autor Stephen Clarke představí naživo svůj „téměř pravdivý záznam událostí, které se britskému novináři přihodily nebo nepřihodily během deseti let, kdy žil ve Francii." Knihy - které spojuje slovo Merde v titulu - se staly evropským bestsellerem. U nás vyšly už čtyři díly.

Švéd Mikael Niemi, kterého proslavil román Popmusic z Vittuly, pak přiveze detektivku Muž, který zemřel jako losos.

Pro domácí nakladatele je akce po předvánočním trhu a následném útlumu druhým obdobím sklizně. Ke Světu knihy tak každoročně směřují novinky z domácí i překladové produkce.

Na čtenáře budou tradičně čekat domácí spisovatelé, kteří se zúčastní debat i autogramiád svých nových knih. Nemají chybět Michal Viewegh, Emil Hakl, Tereza Brdečková, Pavel Šrut, Petr Placák, Arnošt Lustig nebo Ludvík Vaculík.

Stieg Larsson
Stieg Larsson | Foto: Aktuálně.cz

Ze zahraniční tvorby mimo jiné vyjde další Cormac McCarthy, Hornbyho novinka Julie, demoverze nebo očekávaná závěrečná část trilogie Milénium Stiega Larssona nazvaná Dívka, která kopla do vosího hnízda (při té příležitosti se také bude debatovat o švédské detektivní literatuře).

Ke čtyřdennímu maratonu se postupně stahuje také čím dál víc ocenění počínaje hned čtvrteční Cenou Jiřího Ortena pro mladé autory, kterou dostal Jan Těsnohlídek mladší za básnickou sbírku Násilí bez předsudků. O víkendu jsou to pak mimo jiné populární překladatelské ceny a anticeny, stejně jako sci-fi trofeje.

K veletrhu patří i festival; letos má téma Literatura a sbližování kultur. Bude se věnovat i menšinám žijícím v ČR a pozornost namíří také k literatuře romských autorů. 

Festival navštíví obvykle okolo 40 tisíc lidí - což ale může mít i svou stinnou stránku. Levé křídlo budovy po předloňském požáru stále tvoří velký umělohmotný stan, takže při slunečném počasí a návalu je na veletrhu ještě víc nedýchatelno než obvykle.

Více informací a podrobný program na http://www.svetknihy.cz

 

Právě se děje

Další zprávy