Výstava upozorňuje na porušování lidských práv v Íránu

ČTK ČTK
22. 1. 2023 13:50
Výstava upozorňuje na porušování lidských práv v Íránu

Protesty za práva žen a svobodu v Íránu reflektuje nový projekt pražské galerie Artwall, která vystavuje na zdi pod Letenskými sady. Do 22. března tu umělkyně Šadí Haruní upozorňuje na porušování lidských práv v zemi, kde si ženy poslední měsíce stříhají vlasy nebo sundavají a pálí šátky symbolizující útlak. Heslo "Žena, život, svoboda" ražené kurdskými aktivistkami se stalo sloganem proti režimu, proto si jej vybrala také umělkyně.

Ta čerpá z osobních i veřejných archivů, písní, poezie, sloganů či graffiti. Pětice jejích fotografií znázorňuje motiv ženských rukou prostrčených otvory ve zdi a prezentujících atributy revoluce. Je tu snímek zkrvavené ruky zvedající prsty v gestu vítězství, betonová tvárnice užívaná ke stavbě barikád s nasprejovaným revolučním heslem, text spojující truchlení s povstáním nebo ruka držící ženský cop.

Šadí Haruní žije v New Yorku, kde učí na Newyorské univerzitě. Tvoří na pomezí obrazu, sochy, textu a folkloru. Zabývá se historií disentu, především v rodném Kurdistánu. Přehlídka je "gestem solidarity s protestujícími" v Íránu a zároveň "výzvou představitelům demokratických zemí, aby využili veškeré dostupné prostředky k politickému nátlaku na brutální íránský režim", dodává kurátorka Zuzana Štefková.

 

Právě se děje

Další zprávy