Výstava Czech Press Photo 2005 začala

Zuzana Kiralyová
15. 11. 2005 0:00
Už jedenáctý ročník soutěže a následné výstavy fotožurnalistické fotografie CZECH PRESS PHOTO 2005 se věnuje světovým událostem, na které byly konec loňského a letošní rok velice úrodné.

Povodně nebo hokejová vítězství v minulých ročnících vystřídala témata jako Pohřeb Jásira Arafata, Ukrajina - Oranžová revoluce, První dny po tsunami, Pohřeb papeže Jana Pavla II., XII. letní paralympiáda Athény, Srebrenica 10 let po masakru, Czechtek, a stala se tak realistickou kronikou země.

Mezinárodní porota udělila hlavní cenu- titul FOTOGRAFIE ROKU Václavu Jirsovi z deníku Právo za snímek německého cyklisty Ericha Winklera na XII. letní paralympiádě v Athénách. "Vítězná fotografie zobrazuje okamžik vrcholného štěstí a lásky. Štěstí člověka, který zvítězil sám nad sebou, a vzájemnou lásku otce a dětí. Pro silné emoce divák téměř nevnímá závodníkovo tělesné postižení," vyjádřila se k výsledku soutěže porota.

Cena je udílena fotografii, kterou mezinárodní porota soutěže hodnotí z prací oceněných v soutěžních kategoriích nejvýš z hlediska novinářského i estetického, a která nese významné poselství. Hlavní cenu - Křišťálové oko - předá vítězi prezident republiky, pod jehož osobní záštitou akce probíhá, při vernisáži výstavy dnes večer.


V 8 kategoriích bylo uděleno 8 prvních, druhých a třetích cen s finančním ohodnocením. Nejčastěji oceňovanému fotografovi a vítězi 1. ceny Zlatého oka - Janu Šibíkovi za fotky ze Srí lanky v žánru aktualita konkuroval vítěz 1. a 2. ceny v žánru reportáž, Joe Klamar. Klamar získal ceny za výjevy ze Srebrenice 10 let po masakru a Oranžové revoluce. Za fotografie z Ukrajiny byl také Šibík oceněn 3. místem. O druhé a třetí místo v sekci Aktualita se podělili válečné snímky z Czechteku od Petra Davida Josky a Michala Čížka.

Roční tvůrčí stipendium pražského primátora na fotografování proměn hlavního města GRANT PRAHY CZECH PRESS PHOTO 2005 obdržel Karel Cudlín, volný fotograf, za snímky Balet Národního divadla. Cílem grantového projektu je dokumentovat kulturní akce v hlavním městě: festivaly, divadla, koncerty i lidové zábavy.

V ostatních kategoriích se často opakovala jména držitelů cen jako Jan Zátorský, Martin Kollar, Roman Vondrouš, Jaroslav Kučera a opět Joe Klamar. Soutěže se celkově zúčastnilo 232 fotografů s trvalým bydlištěm v České a Slovenské republice s celkovým počtem 3056 fotografií.


Cena diváků bude udělena na základě ankety návštěvníků výstavy a internetu. Výstava CZECH PRESS PHOTO 2005 se koná od 15. listopadu 2005 do 30. ledna 2006 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze. Vítězné fotografie jsou prezentovány na této adrese.

 

Právě se děje

Další zprávy