V Praze se zase poperou básníci

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 11. 2007 9:30
Česko už popáté hostí akci Slam poetry

Praha - Metropole příští neděli zažije bitvu básníků - ti se tu formou autorského podání vlastního textu poperou o přízeň publika a o výhru 30 tisíc korun v pražském kole celostátní soutěže Slam poetry.

"Slam poetry je podivná intelektuální poetická reality show," říká jeden z nejlepších českých slamerů Bohdan Bláhovec. Oblíbené soutěže spíš než nezáživné autorské čtení připomínají stand-up comedy - interpret tu svůj text publiku prezentuje živelnější a nespoutanější formou.

Vázán je jen několika pravidly, jako je nepoužívání rekvizit či dodržení časového rámce tří minut.

Hodnocení neprovádí porota, ale samo publikum, které stejně jako interpreti místo pasivního poslechu může zúčastněné povzbuzovat, či naopak nahlas dávat najevo nelibost.

Slam Poetry: René Jahoda
Slam Poetry: René Jahoda | Foto: Ondřej Bojo

"Publikum je to, co vás žene kupředu," přiznává Bláhovec. "V rámci slamové hry se celá akce nese v až sportovní atmosféře, která však musí být nastolena s potřebným nadhledem."

Slam poetry probíhají po světě už od poloviny 80. let. Česká Slam poetry letos probíhá pátým rokem a účastní se jí různorodá sestava básníků, performerů i beatboxerů.

V minulosti tu své texty prezentovali mimo jiné básníci Jaroslav Pížl a Vít Kremlička, performeři Marian Palla a Alex Švamberk či hiphopový MC Apoka a beatboxer Cossiga.

Podle Bláhovce je nicméně česká scéna ještě pořád v plenkách. "Českým slamovým prostorem prolétává pár zárodečných nov, které v sobě snad nesou potenci explodovat a vytvořit něco víc," říká. "Věřím, že pokud budou slamové výstupy naplněny smysluplnými obsahy, může tady výhledově vzniknout nová a velmi vrstevnatá scéna."

FAMUfest: Kdo chce zabít Ashley?
FAMUfest: Kdo chce zabít Ashley? | Foto: FAMUfest

Třiadvacetiletý Bohdan Bláhovec je jedním z nejlepších českých slamerů. Vítěz Slam poetry z roku 2005 se v září stal tváří mezinárodního literárního festivalu v Berlíně, kde byl zároveň jediným zástupcem Česka.  V minulých  letech pronikla na tento festival všeobecně známá jména jako Jáchym Topol nebo Petr Král.

"Proto mi přišla má účast absurdní," říká Bláhovec. "Mám zkušenost s filmem, divadlem, hudbou i performancemi, ale nikdy jsem nepsal verše," dodává student FAMU.

Z letošního festivalu FAMU si odnesl cenu pro nejlepší dokument za Kdo chce zabít Ashley, zábavný portrét vysokoškolské studentky s pornografickou minulostí.

Slam poetry probíhá celkem v deseti českých městech a z oblastních kol vzejde desítka vítězů, kteří se utkají na finále v Brně.

Pražské kolo Slam poetry proběhne 25. listopadu ve 20 hodin v klubu NoD Roxy, brněnské finále je naplánováno na 1. prosince v brněnském klubu Fléda.

Zájemci o pražské kolo Slam poetry se mohou hlásit na e-mailu: [email protected]

 

Právě se děje

Další zprávy