V Praze je už 15 pláten epopeje. Pavilon zatím nebude

Kultura ČTK Kultura, ČTK
9. 11. 2011 21:09
Cyklus bude vystaven v dvoraně Veletržního paláce
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Galerie hlavního města Prahy již z Moravského Krumlova do metropole přestěhovala deset pláten Slovanské epopeje. V hlavním městě je tak celkem 15 pláten z 20. V nejbližších dnech chce galerie celý transport dokončit a dovézt posledních pět obrazů. Epopej bude na přelomu roku vystavena ve Velké dvoraně Veletržního paláce.

Podle ředitele GHMP Milana Bufky nyní galerie připravuje smlouvu s dodavatelem, který pro výstavu vytvoří speciální dřevěné konstrukce. Dílo totiž nemůže být připevněno přímo na zeď. Do dvorany také musí být umístěno topení, na jehož výstavbu potřebuje galerie stavební povolení.

Kdy budou všechny práce dokončeny, zatím neví. Předpokládá, že by se tak mohlo stát před Vánocemi nebo na začátku roku. "Je to tak citlivá věc, že si nemůžeme dovolit výstavu otevřít, dokud nebude vše perfektní," poznamenal. Dílo by mělo být ve Veletržním paláci vystaveno dva roky.

Pražští zastupitelé minulý čtvrtek na zasedání odmítli projednat stěhování Slovanské epopeje z Moravského Krumlova do Prahy a restaurátoři GHMP mezitím začali na krumlovském zámku s balením pláten. K zařazení tématu zastupitele vyzvali demonstranti, kteří do Prahy přišli pěšky z Moravského Krumlova, a opoziční zastupitelé z TOP 09.

Foto: Reuters

Slovanskou epopej tvoří 20 velkoplošných obrazů inspirovaných slovanskou mytologií a dějinami Čechů a Moravanů. Alfons Mucha obrazy daroval Praze. Po druhé světové válce byly značně poškozené převezeny do Krumlova, zrestaurovány a pak vystaveny.

Kvůli stěhování Slovanské epopeje do Prahy vznikly loni mezi ní a Moravským Krumlovem spory. Odpůrci stěhování upozorňují na to, že Mucha si přál pro epopej vybudování speciálního pavilonu, který Praha nepostavila. Podle odpůrců má hlavní město dost mimořádných památek a další nepotřebuje. Praha argumentuje tím, že zámek, kde dosud díla byla vystavena, je ve velmi špatném stavu a kulturní památka v něm nemůže být nadále uchována.

Praha před několika měsíci Moravskému Krumlovu slíbila, že místo Slovanské epopeje městu nabídne jiná díla, která by přilákala turisty. Podle Bufky jsou ale současné vztahy tak špatné, že podobná spolupráce není možná.

Možnost, že by se epopej opět do Moravského Krumlova vrátila, záleží podle Bufky na tom, zda bude opraven tamní zámek. Rekonstrukce by podle něj stála stovky milionů korun. Nepředpokládá, že by Moravský Krumlov získal na opravu peníze od ministerstva, dokud bude zámek vlastnit soukromník. "Jejich představy jsou nereálné," poznamenal.

Dodal ale také, že nepředpokládá, že by Praha v nejbližších letech pavilon pro umístění epopeje postavila. Nejlepší by podle něj bylo dílo vystavit v jízdárně na Pražském hradě. Tuto možnost ale Správa Pražského hradu zamítla.

Ideu umístění na Hlavní nádraží nepovažuje bufka za špatnou, ale nemyslí si, že by ji bylo možné uskutečnit. Byly by podle něj nutné výrazné přestavby v interiéru, s čímž by pravděpodobně nesouhlasili památkáři.

 

Právě se děje

Další zprávy