V Ostravě se ředitel divadla nezměnil

ost, ČTK
20. 12. 2005 18:00
Ostrava - Po dlouhém období nejasného výběrového řízení zůstal na postu šéfa Národního divadla Moravskoslezského (NDM) Luděk Golat.
Foto: www.librex.cz

Golata část Ostravy adoruje, část zatracuje. Scénu vede již sedm let a za tu dobu si NDM nebývale polepšilo. Soubory vyjíždí pravidelně do ciziny, odkud se s velkým úspěchem vracejí. Nejvíce možností se však dostalo opernímu souboru, kterému šéfoval až do letoška právě Golat, míní několik herců. "Je to moc pravomocí," řekl náměstek ostravského primátora Zbyněk Pražák. Podle některých nejmenovaných ostravských tanečníků navíc Golat protežoval i svou bývalou manželku a primabalerínu Tamaru Černou, a nedával tak prostor mladším a schopnějším baletkám.

Golat si sice udržel post ředitele NDM (výběrová komise neurčila jednoznačného vítěze konkurzu a navrhla na post ředitele dva kandidáty, městská rada ale nakonec rozhodla, že nikoho nevybere a ponechá v čele Golata), funkci vedoucího operního souboru ale neuhájil. Náhradu musí Golat najít do konce března.

Město vypsalo výběrové řízení, protože chtělo změnit pravidla tak, aby ředitel divadla nebyl volen na dobu neurčitou, ale na dobu pěti let. Poté by bylo vypsáno výběrovém řízení, které by ale nebránilo tomu, aby ředitel byl zvolen znovu. Podle Pražáka však město během konkurzu zjistilo, že je ještě nutné doladit přesné podmínky, za kterých bude divadlo v budoucnu fungovat. Diskutovat by se podle Pražáka mělo například o tom, zda by ředitel neměl mít manažerskou smlouvu. Zatím není jasné, jak se město k funkci ředitele po této diskusi postaví. Není však vyloučeno, že v budoucnu výběrové řízení vypíše znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy