Uzávěrka Ceny 333 pořádané NG je prodloužena

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 9. 2011 13:19
Vítěz bude vyhlášen v prosinci na výstavě Finalisté
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Národní galerie prodloužila termín uzávěrky 5. ročníku Ceny 333. Mladí umělci se mohou do prestižního uměleckého klání přihlásit až do 15. října. Odborná porota, ve které zasedne například výtvarník Jiří Černický nebo malíř a sochař Jaroslav Róna, vybere díla finalistů o týden později 22. října. Na prosincové výstavě vybraných děl pak porotci oznámí jméno letošního laureáta. 

Přihlašovat se - nebo být nominováni - mohou mladí umělci působící v České a Slovenské republice, jejichž věk do konce kalendářního roku 2011 nepřesáhne 33 let a zároveň nejsou mladší 15 let. Původní termín pro odeslání přihlášek byl 31. srpna. Organizátoři jej ale prodloužili o měsíc a půl.

"Dne 21. října se ve Veletržním paláci sejde komise a vybere díla finalistů, z nichž bude ve Veletržním paláci uspořádána výstava Finalisté. Při slavnostním zahájení této výstavy v prosinci pak bude vyhlášen vítěz Ceny 333 vybraný komisí téhož dne," uvedla k Ceně 333 kurátorka výstavy Karolina Dolanská. Vítěz získá finanční odměnu ve výši 333 000 korun a jeho dílo - spolu s výhradními právy - pak zůstane v majetku NG.

Martin Šilhán: Reinterpretace mentálního-bytového prostoru
Martin Šilhán: Reinterpretace mentálního-bytového prostoru | Foto: NG

V devítičlenné odborné komisi letos zasedne řada známých umělců, kteří působí i na akademické půdě českých uměleckých škol. Porota se sejde ve složení: výtvarník Jiří Černický, kurátorka NG Karolina Dolanská, umělec Martin Káňa, malíř Martin Mainer, Rea Michalová (NG), sochař Jaroslav Róna, ředitelka vzdělávacího centra pro umění a kulturu ProCulture Marta Smolíková, Otto Urban (Akademie výtvarných umění) a kurátor a publicista Radek Wohlmuth.

Cena 333 Národní galerie v Praze a Skupiny ČEZ je udělována od roku 2007. Tehdy ocenění získalo umělecké uskupení Ztohoven, v následujících letech se laureáty stali výtvarníci Marek Květán a poté Petr Bařinka, který si ale pro ocenění a šek v hodnotě 333 000 korun nepřišel. V loňském roce porota ocenila videoinstalaci Holka z cirkusu od studentky AVU Juliany Höschlové.

Cena NG 333 není na domácí výtvarné scéně přijímána zcela jednoznačně. Od oponentů získala označení trucpodniku vůči Chalupeckého ceně, kterým si šéf NG Milan Knížák získával pozornost. Nyní je tedy otázka, jak se k ocenění postaví nový šéf NG Vladimír Rösel.

Cena Jindřicha Chalupeckého pro výtvarníky do 35 let, která byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka, byla až do roku 2000 udělována právě ve spolupráci s pražskou Národní galerií; po konfliktu mezi Knížákem a laureátem Davidem Černým se administrativa přestěhovala do Brna.

NG 333 se dostalo veřejného zpochybnění i kvůli sponzorovi. Kupříkladu výtvarník Jiří David, dlouhodobý Knížákův kritik, v prvním ročníku uvítal její udělení skupině Ztohoven uvítal, ale zároveň dodal že "cena ČEZ je z mnoha důvodů nepřijatelná pro všechny soudné mladé umělce".

Oproti "Chalupáři" jsou adepti na Cenu NG spíše méně známí, zato se častějí se pohybují v tradičnějších disciplinách. Právě převaha konceptuálního umění se Chalupeckého ceně často vyčítá.

Čtěte také:
Cenu NG 333 dostala Holka z cirkusu za hýbání ušima
Národní galerie počtvrté soutěžně zastříhala ušima

 

Právě se děje

Další zprávy