Uměleckoprůmyslovému muzeu je 120 let

ČTK, Hej
28. 11. 2005 19:00
Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze letos slaví 120. výročí svého založení. K tomuto datu byla otevřena i zcela nová expozice věnovaná času.

V expozici Stroje času si návštěvníci muzea od 1. prosince mohou prohlédnout 600 kompletních hodinek a 300 strojků starých i 400 let. Zastoupeny jsou hodinky od 16. až po 20. století, o kterých kurátorka muzea Petra Matějovičová řekla: "Chceme ukázat, že hodinky jsou nejen záležitost, ve které se snoubí technika a umění, ale že vedle funkce určování času nesou i funkci šperku."

120. výročí Uměleckoprůmyslového muzea připomínají i další akce, už zítra je na programu Den otevřených dveří, kdy si mohou návštěvníci od 10 do 19 hodin prohlédnout zdarma všechny expozice. Do středy trvá výstava, která na plánech a fotografiích připomíná historii muzea. Uměleckoprůmyslové muzeum sídlí na Alšově nábřeží, budova podle návrhu Josefa Schultze vznikla v letech 1887 až 1900.

Ředitelka muzea Helena Königsmarková při příležitosti výročí vzniku muzea připomněla, že jeho dlouhodobým problémem je především nedostatek skladovacích i výstavních prostor: "Je to motto všech vedení muzea za uplynulých sto let. Na to, že pro sbírky, výstavy i odbornou práci by bylo potřeba více místa, se přišlo již krátce po dokončení stavby."

 

Právě se děje

Další zprávy