Syntetická Pavučina ve studiu Marta

Silvie Šustrová
16. 1. 2006 9:30
Brno - V pořadí druhý projekt absolventského ročníku muzikálového herectví Janáčkovy akademie múzických umění v Brně má spíše než k muzikálu blíže k syntetickému divadlu.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Profimédia

Autor textu a zároveň hostující režisér Dodo Gombár splétá svou inscenaci pomocí kombinovaného účinku mladistvého herectví, na scéně vytvářené komorní hudby i prvků pohybového divadla. Skrze hlavní postavu je však Fatal Story (podtitul hry) více než čímkoliv jiným osobní výpovědí o jeho vztahu k divadlu jakožto komunikačnímu prostředku s okolním světem - a o okolním světě, pomocí kterého se tím vyrovnává.

Divadlo o divadle

V prvních dvou třetinách tohoto "divadla o divadle" zachytává v poetické síti příběhy a problémy svých přátel, neboť "život je nejlepší scénárista", aby sám v poslední části uvažoval nad motivací a etičností takového jednání, a přidal tak i příběh vlastní.

A právě zde začíná předchozí, poněkud chaotické dění nabývat na smyslu i srozumitelnosti, především snad díky "vysvětlovací" pasáži těsně před koncem . Vyvstává otázka, zda by nebylo lepší inscenovat ony úvodní příběhy tak, aby dodatečného slovního vysvětlování nebylo třeba.

Kýčovitost ve snaze o současnost

Mladí herci podávají soustředěné a celkově vyrovnané výkony, přirozeně využito je i jejich hudebního nadání. Snad jedinou slabinou je jejich potýkání se s "poetikou moderní doby" - vážně míněné repliky o "esemeskách" a poetické obraty o atomových elektrárnách zřejmě v prvním plánu neměly sloužit k pobavení publika. Tento problém, který by se snad dal pojmenovat jako kýčovitost ve snaze o současnost, však tkví už v samotném textu.

Inscenaci (premiéra 15. ledna) ale nelze upřít svižnost, která nepramení pouze z její krátké hrací doby (cca 75 minut). Nonverbální situace se střídá s rapem andělů, následuje (zřejmě nejzdařilejší) scéna tiskové konference s autorem, vše prokládáno sborovým zpěvem; divák se nenudí. Škoda jen, že ve vší té rychlosti a svižnosti, se kterou pavouk Gombár tká svoji Pavučinu, se pak poněkud ztrácí původně zřejmě zamýšlená hloubka a stírá se spíše v povrchnost.

Studio Marta, JAMU Brno - Dodo Gombár & kol.: Pavučina (the Fatal Story), režie: Dodo Gombár j.h., hudba: David Rotter, hrají: Eva Hrbáčková, Petr Kukla, Jakub Uličník, Barbara Chybová, Tereza Martinková, Lucia Fritzká, Eva Jedličková, Ondra Antálek, Robert Rozsochatecký, Jiří Zmidloch. 

 

Právě se děje

Další zprávy