Slavný Cunningham do Česka nepřijede

ČTK, gra
2. 6. 2006 11:30
Praha - Česko se těšilo na příjezd Michaela Cunninghama. Na poslední chvíli však návštěvu na nadcházejícím Festivalu spisovatelů odřekl.

"Pan Cunningham nepřijede vzhledem k velmi závažným rodinným důvodům. Vyjádřil se v tom smyslu, že jej jeho absence velice mrzí a rád se zúčastní následujících ročníků," uvedl za pořadatele Vojtěch Kristen.

První Cunninghamův román Zlaté státy vyšel v roce 1984, kniha však neměla úspěch a prodávala se velmi málo. Vstřícnější osud čekal autorův druhý román Domov na konci světa (1990) - dostalo se mu úspěchu i v podobě filmového přepisu v hlavní roli s Colinem Farrellem.

Hodiny - film natočený podle Cunninghamova románu
Hodiny - film natočený podle Cunninghamova románu | Foto: Aktuálně.cz

Kritika ocenila také další autorova díla: Maso a krev (1995) a v témže roce vydaný román Kindered. Mezi nejčtenější prozaiky dneška nicméně katapultoval Cunninghama teprve román Hodiny z roku 1998, poklona modernistce Virginii Woolfové.

Autorovi přinesl Pulitzerovu cenu a stejnojmenný film režiséra Stephena Daldryho získal Oscara. Cunninghamovy romány v češtině vydává Odeon, který k festivalu připravuje jeho zatím poslední knihu Specimen Days.

Jáchym Topol
Jáchym Topol | Foto: ČT 24

I bez slavného Američana ale čekají ode dneška čekají na návštěvníky festivalu autogramiády, setkání s autory a čtení. V pondělí se představí například Jorge Semprún, Wole Soyinka či Jorge Volpi. V úterý se pak diváci mohou těšit na Howarda Brentona, Sarah Churchwell, Jorie Graham, Aharona Shabtaie či Garyho Youngea.

Diváci by si neměli nechat ujít setkání s rakouským spisovatelem Robertem Menassem, který se představí v pondělí v divadle Minor v rámci sekce Hovory listu Guardian s titulem Není život bez ideálů.

Z českých autorů vystoupí například Hana Andronikova nebo Jáchym Topol. Fanoušci Moniky Načevy si mohou užít její koncert.

Kromě tradičních akcí nabídnou letos pořadatelé i filmové projekce; zahajovací večer bude patřit snímku Smrt obchodního cestujícího, v pondělí se pak budou promítat úspěšné Hodiny.

  • Stránky Festivalu spisovatelů ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy