Festival spisovatelů přivítá velká jména

ČTK, kul
25. 5. 2006 9:00
Praha - Hlavními hosty letošního Festivalu spisovatelů Praha budou Wole Soyinka a Jorge Semprún.  

Přehlídka se uskuteční od 4. do 7. června v divadle Minor a jeho mottem je výrok loni zesnulého amerického dramatika Arthura Millera "Není život bez ideálů".

Miller měl být hostem festivalu v roce 2002, ale nemohl přijet ze zdravotních důvodů. Loni v únoru ve věku 89 let zemřel. "Byl to velký přítel České republiky, velký přítel demokracie. A inspiroval mnoho zdejších autorů nebo autorů žijících v exilu," říká prezident festivalu Michael March. "Myslím, že bude pro lidi velmi užitečné diskutovat o jeho myšlenkách."

Na programu je opět mnoho debat, autorských čtení, autogramiád a besed, jedna z nich například na téma Kdo zabil Marilyn Monroe; slavná herečka byla krátce Millerovou manželkou.

Foto: www.pwf.cz

K letošním nedožitým 90. narozeninám hollywoodské hvězdy pořádá festival i noční čtení. Mezi hosty festivalu je Američanka Sarah Churchwellová, autorka knihy Mnoho životů Marilyn Monroe.

Kromě tradičních akcí letos pořadatelé upozorňují na filmové projekce. Hned zahajovací večer nabídne snímek Smrt obchodního cestujícího na motivy Millerova dramatu. Pondělní pozdní večer 5. června pak bude patřit snímku Hodiny natočenému podle stejnojmenného románu Michaela Cunninghama.

K Millerovi má vztah i Wole Soyinka, první africký dramatik, který dostal Nobelovu cenu za literaturu. Když nigerijská vláda Soyinku v roce 1969 věznila, vystoupil Miller jako tehdejší předseda Mezinárodního PEN klubu na jeho obranu. "Jeho věznitelé ho poté, co zjistili, že to je 'ten, který měl za ženu Marilyn Monroe', propustili," říká March.

 

Právě se děje

Další zprávy