Slavného Goncourta dostal učitel biologie za prvotinu

Kultura Kultura
2. 11. 2011 16:33
Cena patří Alexisu Jennimu za Francouzské umění války
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Loni dostal Goncourtovu cenu nejznámější francouzský autor a skandalista Michel Houellebecq, letos míří nejprestižnější literární ocenění k nováčkovi. Trofej si odnáší neznamý středoškoškolský učitel biologie Alexis Jenni za svůj první román L'art francais de la guerre (Francouzské umění války).

Cena se tradičně vyhlašovala před davem novinářů v pařížské restauraci u Drouanta. Vítězný román reflektuje francouzskou koloniální historii v Indočíně a v Alžíru. Skrze její dědictí a odkaz se pak snaží nahlížet na současné francouzské problémy rasismu či přístupu k imigrantům. Hrdiny jsou válečný veterán, který se stal malířem, a mladý muž, který u něj studuje. 

"Jde o jedinečnou knihu autora, který se zapíše do historie. Vysoce znepokojivá kniha, zcela nečekaná tím, jakým způsobem zpracovává toto konkrétní téma," řekl předseda poroty Edmonde Charles-Roux.

I příběh letošního vítěze má všechny parametry literární senzace. Osmačtyřicetiletý Jenni poslal svůj 700stránkový rukopis do jediného nakladatelství, slavného Gallimardu. Ten obratem knihu vydal a do dnešního dne se prodalo 56 000 výtisků. A to zdaleka nebude vše: knih oceněných Goncourtem se obvykle prodá okolo 400 set tisíc.

Jenni prý po studiích napsal "pár věcí, které nefungovaly" a myslel, si že už zůstane "nedělním spiovatelem, stějně jako jsou nedělní malíři". Práce na vítězné knize mu trvala pět let, ale nepočítal ani s vydáním knihy, natož s výhrou Goncourta. Přesto prý otec tří dětí nehodlá opustit své žáky na jezuitské střední škole v Lyonu.

Gouncourtova cena je sice spojena s šekem na pouhých deset eur, vždy ale vede k velkému zvýšení prodeje. Trofej, která se uděluje od roku 1903, nese jméno dvou spisovatelů konce 19. století, bratrů Edmonda a Julese Goncourtových.

Čtěte také:
Goncourta dostal nenapravitelný humanista Houellebecq

 

Právě se děje

Další zprávy