Šedá se stane v Benátkách cizinkou na Tchaj-wanu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 12. 2012 15:32
Kateřina Šedá bude na bienále vystavovat v tchaj-wanském pavilonu
Kateřina Šedá v Tate Modern
Kateřina Šedá v Tate Modern | Foto: ČTK

Praha - Výtvarnice Kateřina Šedá bude na příštím bienále v Benátkách reprezentovat Tchaj-wan. Do tchajwanského pavilonu si ji vybrala kurátorka Lu Dai-ruová, Šedá doplní mezinárodní tým umělců, uvádí se na stránce internetového deníku Taiwan Today. Příští ročník benátského bienále, které je nejstarší přehlídkou současného umění, se bude konat od 1. června do 24. listopadu 2013.

V případě Tchaj-wanu je to poprvé, kdy bude ostrovní zemi reprezentovat zahraniční umělec. Vedle Češky to bude ještě tchajwansko-německý umělec Bernd Behr. "Bude to jistě kontroverzní, na Tchaj-wanu není příliš příležitostí pro prezentaci domácích tvůrců, kurátorka přesto oslovila zahraniční autorku a jednoho umělce, který působí doma i v zahraničí; tématem expozice jsou cizinci," řekla Šedá, která se právě vrátila z Tchaj-wanu a má za sebou první debaty o podobě expozice.

Kateřina Šedá
Kateřina Šedá | Foto: Aktuálně.cz

Česko využívá ke své prezentaci na benátském bienále pavilon, který společně vlastní se Slovenskem. Od rozdělení Československa se v uspořádání expozice střídají obě nástupnické země, koncepci příštího ročníku má na starosti Slovensko. Šedá je tedy zatím jedinou českou umělkyní, která se v Benátkách objeví. Není ale vyloučeno, že by se mohli čeští výtvarníci zapojit do expozic dalších států, jak se to již v nedávné minulosti stalo - záleží na výběru kurátora.

Kateřina Šedá, která za týden oslaví 35. narozeniny, patří k současným českým umělcům, o nichž vědí i zahraniční experti. V roce 2005 dostala Cenu Jindřicha Chalupeckého, tehdy se také širší veřejnost poprvé více seznámila s jejími sociálně laděnými happeningy a experimenty. Jimi se autorka snaží vyvést zúčastněné, většinou obyvatele jedné lokality, ze zažitých stereotypů nebo ze sociální izolace. Většina projektů se týká buď autorčiny vlastní rodiny, nebo jejího bydliště v Brně Líšni.

Své projekty představila již v mnoha zahraničních galeriích, loni jako první česká umělkyně dostala příležitost vytvořit pro prestižní londýnskou Tate Modern samostatný projekt. Do něj zapojila 80 obyvatel Bedřichovic u Brna a 80 britských výtvarníků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy