Sbírku starého umění Národní galerie povede kurátorka Kotková

ČTK ČTK
6. 12. 2021 10:16
Sbírku starého umění Národní galerie povede kurátorka Kotková

Novou ředitelkou Sbírky starého umění pražské Národní galerie se 1. ledna stane Olga Kotková. Jako kurátorka v této instituci pracuje od od roku 1990. Ve funkci nahradí švýcarského kunsthistorika Mariuse Winzelera, který skončil letos po vzájemných neshodách s vedením.

V několikakolovém výběrovém řízení, které začalo v srpnu, Kotkovou vybrala komise složená z odborníků a ředitelky galerie Alicje Knastové. "Prokázala fundovanou znalost činnosti sbírky a zkušenosti z působení v zahraničí. Přesvědčila svými odbornými výstupy, ale také nástinem budoucí pozice sbírky. Dokázala vystihnout možnosti mezinárodní spolupráce a představila plány na rozvíjení akviziční politiky a výstavní činnosti, stejně jako realistický proces digitalizace sbírky," popisuje mluvčí instituce Eva Sochorová, čím Kotková komisi přesvědčila.

Čtyřiapadesátiletá Kotková se věnuje především německému, rakouskému a nizozemskému malířství a sochařství 15.⁠ a 16. století, rudolfinskému malířství a vlámskému malířství 17. století.

 

Právě se děje

Další zprávy