Salman Rushdie jede do Indie, promluví na konferenci

14. 3. 2012 9:09
V lednu zrušil účast na festivalu kvůli výhrůžkám smrtí
Foto: Reuters

Dillí - Slavný britský autor indického původu Salman Rushdie promluví v pátek na konferenci v Indii. Do této asijské země se vydá dva měsíce poté, co ho výhrůžky smrtí přiměly zrušit svou účast na indickém literárním festivalu. 

Rushdie, jehož román z roku 1988 Satanské verše je stále v Indii zakázaný kvůli údajné urážce muslimů, má v pátek promluvit na India Today Conclave v Dillí. V lednu autor zrušil účast na literárním festivalu ve městě Džajpur poté, co radikální muslimové pohrozili, že průběh festivalu naruší a policie ho informovala, že ho plánují zavraždit zabijáci z bombajského podsvětí.

Posléze ovšem Rushdie obvinil indické úřady z podvržení falešných informací. Důvodem mohlo být to, že si vláda státu Radžastán nechtěla Rushdieho návštěvou přidělávat problémy. Proti příjezdu spisovatele vystoupily v minulých týdnech některé indické islámské skupiny, podle nichž kontroverzní autor svým dílem uráží muslimy.

Světově uznávaný spisovatel Rushdie se řadu let ukrýval před islámskými fundamentalisty poté, co íránský vůdce Ajatolláh Chomejní vydal v roce 1989 fatvu (náboženský edikt), v níž žádal smrt autora Satanských veršů. Rushdie, který se narodil v roce 1947 v Bombaji, nepotřebuje k cestě do Indie vízum. V Indii byly Satanské verše zakázány hned po vydání v roce 1988 a dodnes tu budí emoce.

Podle oficiálních stránek konference potrvá páteční Rushdieho vystoupení hodinu a bude nazvané "Verše o svobodě - Jsem to, co jsem, a to je vše, co jsem." Na dvoudenní konferenci, která se bude konat v luxusním hotelu Taj Palace, má vystoupit mimo jiné i do politiky vstoupivší pákistánský hráč kriketu Imrán Chán, bollywoodská herečka Karína Kapúrová či bývalý americký diplomat Henry Kissinger.

 

Právě se děje

Další zprávy