Rusko zařadilo mezi "zahraniční agenty" kurátora Gelmana či spisovatele Šenderoviče

ČTK
30. 12. 2021 19:23
Rusko zařadilo mezi "zahraniční agenty" kurátora Gelmana či spisovatele Šenderoviče

Seznam takzvaných zahraničních agentů rozšířilo ruské ministerstvo spravedlnosti o osm lidí včetně spisovatele Viktora Šenderoviče, členek punkové kapely Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové a Veroniky Nikulšinové či kurátora Marata Gelmana. Informovala o tom státní agentura TASS.

Spisovatel a lidskoprávní aktivista Šenderovič je kritikem prezidenta Vladimira Putina, žádal například ukončení ruské agrese na Ukrajině. Jeho někdejší satirický pořad Kukly, obdoba tuzemských Gumáků, byl z ruské televize odstraněn poté, co karikoval Putina. Šenderovič v minulosti vystoupil na českých festivalech Kulturus či Pražské křižovatky.

Kurátor Gelman byl odvolán z funkce ředitele muzea v Permu kvůli výstavě, jež zesměšnila olympijské hry v Soči. Gelman muzeum v industriálním městě založil roku 2009, pět let nato oznámil, že kvůli perzekuci se stěhuje do Černé Hory. Neoficiální ruské umění nedávno představil jako kurátor výstavy v prestižní londýnské galerii Saatchi.

Ruské ministerstvo tvrdí, že všichni zařazení na seznam "provádějí distribuci materiálů pro neurčitý okruh osob, přičemž dostávají finanční prostředky ze zahraničí". Důkazy pro to úřad nepředložil. Podle kritiků ruská moc hanlivou nálepkou "zahraniční agent" označuje především nevládní organizace, nezávislá média či jednotlivce, kteří jsou vůči ní kritičtí.

 

Právě se děje

Další zprávy