Rushdie obvinil Indii, že mu lhala o hrozbě atentátu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 1. 2012 11:00
Autor zrušil návštěvu na literárním festivalu
Foto: Reuters

Dillí - Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie obvinil indické úřady z podvržení falešných informací o tom, že se na něj chystá atentát. Autor Satanských veršů, jež muslimové stále považují za rouhačskou knihu, minulý týden zrušil plánovanou účast na literárním festivalu v Džajpuru poté, co dostal varování, že mu zde hrozí smrt.

Džajpurský festival je největší akcí tohoto druhu v Asii; letos by měl přitáhnout na 70 tisíc návštěvníků a objeví se tu takové figury jako Tom Stoppard, Michael Ondatje či Oprah Winfreyová.

"Rozvědka ve státech Maháráštra a Rádžasthán mne informovala, že najatí vrazi z bombajského podsvětí jsou možná na cestě do Džajpuru, aby mě zlikvidovali," uvedl minulý čtvrtek držitel Bookerovy ceny v prohlášení, které zveřejnili organizátoři. "Přestože mám o těchto zprávách jisté pochybnosti, bylo by ode mne nezodpovědné přijet na festival."

Vláda státu Radžastán autorova nynější obvinění odmítla jako nepodložená. Šéf policie státu Maháráštra však podle BBC řekl, že žádné informace tohoto druhu "kolegům neposlali".

Je možné, že si radžastánská vláda nechtěla Rushdieho návštěvou přidělávat problémy. Proti příjezdu spisovatele vystoupily v minulých týdnech některé indické islámské skupiny, podle nichž kontroverzní autor svým dílem uráží muslimy. 

Foto: Graham Turner/Guardian

Rushdie měl přednést projev v pátek, na úvod pětidenního festivalu. Muslimští duchovní ale vyzývali indickou vládu, aby Rushdiemu nedovolila vstoupit do Indie. V reakci na zrušení autorovy účasti pak odvolali demonstraci. 

V Indii byly Satanské verše zakázány hned po vydání v roce 1988 a dodnes tu budí emoce. Spisovatelům, kteří z nich v pátek na festivalu předčítali na protest proti neúčasti Rushdieho, hrozí právní postih a museli již přehlídku opustit. Další autoři mezitím vyzvali vládu, aby zákaz znovu zvážila.

Světově uznávaný autor se řadu let ukrýval před islámskými fundamentalisty poté, co íránský vůdce ajatolláh Chomejní vydal v roce 1989 fatvu, v níž žádal smrt autora Satanských veršů vydaných v roce 1988.

Zákaz "vydání víz ke vstupu do Indie" pro Rushdieho žádal počátkem ledna maulána Abdul Kásim Numání, který stojí v čele vlivné náboženské školy Dárul Ulúm. Tato škola sídlící ve státě Uttarpradéš na severu Indie existuje 150 let a vyučuje konzervativní formu islámu. Její kritici tvrdí, že inspirovala i hnutí Tálibán. 

Rushdie, který se narodil v roce 1947 v Bombaji, víza k cestě do Indie nepotřebuje. List The Times of India připomněl, že spisovatel Indii navštívil za posledních 20 let nesčetněkrát bez jakéhokoliv problému. V roce 2007 byl i na festivalu v Džajpúru.

Čtěte také:
Jak prostá může být motivace teroristů, ukazuje Rushdie

 

Právě se děje

Další zprávy