Ředitelka Muzea umění a designu v Benešově rezignovala na funkci

ČTK ČTK
30. 4. 2021 18:06
Ředitelka Muzea umění a designu v Benešově rezignovala na funkci

Lenka Škvorová, ředitelka benešovského Muzea umění a designu, rezignovala na funkci. Důvodem jsou mimo jiné neshody s odborem kultury na radnici. Místostarosta Zdeněk Zahradníček z hnutí Volba pro Benešov říká, že vedení města bylo se Škvorovou spokojeno. Řízením muzea je dočasně pověřena vedoucí uměleckého oddělení Alena Ochepovsky, na nástupce Škvorové bude vypsáno výběrové řízení.

Škvorová do čela muzea nastoupila v roce 2017, ředitelkou byla jmenována o dva roky později. Důvodem rezignace jsou podle jejího prohlášení "neřešené záležitosti ohledně způsobu komunikace" mezi odborem školství a muzeem, na něž prý opakovaně upozorňovala radnici. "Odpovědí byla neohlášená kontrola hospodaření Muzea umění a designu, jejíž průběh ani zjištění neodpovídají standardním postupům. Z tohoto důvodu se rozhodla ukončit pracovní poměr také účetní organizace," dodala.

Škvorová poukazuje i na fakt, že město zkrátilo muzeu roční příspěvek ve výši osm milionů korun o 800 tisíc, tedy 10 procent. To podle odcházející ředitelky ohrožuje chod instituce a znemožňuje uskutečnit jakýkoliv plánovaný program. Odchod Škvorové a krácení peněz se nelíbí ředitelce Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře Janě Šorfové, která novému vedení pomáhala. Místostarosta Zahradníček reagoval, že pokud se muzeum kvůli úsporám dostane do problémů, město bude jednat o řešení.

 

Právě se děje

Další zprávy