Radnice znovu patří výstavě Czech Press Photo

Kultura Kultura, Red Kul
17. 11. 2009 16:00
Fotografií roku 2009 je Obama na Pražském hradě
Prezident Barack Obama v Praze, 5. 4. 2009
Prezident Barack Obama v Praze, 5. 4. 2009 | Foto: Joe Klamar, AFP

Praha - Předáním cen z rukou Václava Klause začala v úterý na Staroměstské radnici tradiční expozice vítězů soutěže Czech Press Photo, která patří k nejnavštěvovanějším výstavním podnikům v Česku.

Hlavní cenu novinářské soutěže dostal od prezidenta fotoreportér francouzské agentury AFP Joe Klamar za snímek z pražské návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy. Titul Fotografie roku je spojen se sumou 120 tisíc korun a plastikou Křišťálové oko. Mezinárodní porota ji vybrala z více než 4300 přihlášených fotografií od 281 autorů.

Velké bílé nic

Graficky pojatý snímek slovenského autora zachycuje nového šéfa Bílého domu při projevu na Pražském hradě: Obama symbolicky "vede dialog" se sochou TGM, jehož citoval na začátku projevu; většinu plochy nicméně vyplňuje nebe.

Sportovci v důchodovém věku, Washington D. C., USA, 20. 7. 2009
Sportovci v důchodovém věku, Washington D. C., USA, 20. 7. 2009 | Foto: Veronika Lukášová

Volba vzbudila už před měsícem po vyhlášení velké diskuse. Znovu se mluvilo kritériích výběru a stagnaci soutěže, vítězný snímek záhy dostal přezdívku "velké bílé nic" - které podle kritiků porota upřednostnila jen kvůli tomu, že jde o "událost roku".

Vyhrát měl podle nich Jan Zatorsky se snímkem popsaným „Pan Holub zachraňuje dceru při povodních na Moravě, Jeseník nad Odrou 25. června 2009".

Porota se ale ve finále rozhodovala mezi jinými snímky. Zvažovala prý fotografii Michala Čížka z AFP ze série Vejce pro Paroubka a snímek Alexandra Satinského z MfDnes ze setkání popálené Natálky s její matkou.

Tyto fotky nakonec obsadily první a druhé místo v kategorii Aktualita. Pro Obamu prý rozhodly "formální i estetické kvality a symbolika záběru".

Znovu Klamar

Spolu s autorem Fotky roku převzalo ocenění dalších 35 českých a slovenských fotografů. První cenou v každé z osmi kategorií je Zlaté oko, k tomu se přidalo deset čestných uznání.

Jan Zatorsky (Týden, Instinkt) nakonec vyhrál první místo v Reportážích za cyklus Pochoutka, jenž zachycuje pojídání psů na Celebesu; jeho snímky o povodních na Moravě získaly v kategorii Aktualita třetí místo.

Návštěva amerického prezidenta spolu s metáním vajec na Paroubka a útokem neonacistů na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku se tak staly v hodnocení poroty klíčovými událostmi loňského roku. 

DAN MATERNA, MF Dnes: Exekuce dítěte, 16.ledna 2007
DAN MATERNA, MF Dnes: Exekuce dítěte, 16.ledna 2007 | Foto: Dan Materna
Recenze minulých ročníků:
Czech Press Photo: Nic se nestalo. Nic se neděje
Czech Press Photo: spousta obrázků bez obrazu doby

Klamar bodoval s Obamou i v kategorii Lidé, o nichž se mluví; tentokrát s celou sérií. Zároveň skončil na druhém místě v kategorii Sport a je držitelem jednoho z čestných uznání - v kategorii Reportáž za sérii ze Srí Lanky.

"Fotografie roku nás zaujala svojí kompozicí zachycující událost jak národního, tak mezinárodního významu. Symbolizuje setkání mezi nadějemi minulosti a překotnými změnami současnosti. Je vyjádřením nové naděje pro současný svět," vysvětlila porota výběr Klamara.

„Když člověk listuje novinami a časopisy, tak si většinou říká: Tohle jsou fotografie, ale u vítězného snímku si pomyslí: Tohle je Fotografie! Rozdíl je v intonaci," dodala k rozhodnutí poroty její členka Ruth Eichhorn, art direktorka časopisu Geo.

Autor sám mimo jiné konstatoval, že si nemyslí, že by jeho snímek byl z dané události nejlepší. „Mně připadá moc grafický," poznamenal. Ovšem v tom právě podle poroty spočívá jeho originalita - vyčníval ze všech fotografií na téma Obama v Praze.   

Nejlepší portréty nafotila Veronika Lukášová (The New York Times, Aarp Bulletin) - vítězství jí přinesl cyklus Sportovci v důchodovém věku zachycený letos v červenci ve Washingtonu  D. C.

V kategorii Každodenní život dostal Zlaté oko Milan Jaroš z týdeníku Respekt za sérii Autistické děti. Pražský primátor Pavel Bém mu na základě těchto snímků a rozpracovaného projektu Jak se žije lidem s handicapem v Praze udělil Grant Prahy, roční stipendium na fotografování proměn hlavního města, jehož výše je shodná s odměnou za hlavní cenu.

Vystava na radnici je k vidění od úterý až do konce ledna 2010.

Přehled všech vítězů najdete zde

 

Právě se děje

Další zprávy