Punkoví loutkáři angažovali vyměšujícího Hurvínka

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 9. 2007 0:00
Loutkový soubor Buchty a Loutky si natočil film

Praha - Patnáct let loni oslavil "punkový" loutkový soubor Buchty a loutky. Místo Kašpárka má za hrdiny Sedm statečných nebo boxera Rockyho a taky novou sezonu zahajuje netradičně. Vydáním DVD s celovečerním loutkovým filmem Chcípáci.

Premiéru měl už loni na podzim, od té doby úspěšně putoval po festivalech. Teď se promítá v pražském kině Světozor, tady bude i ke koupi v Terryho ponožkách.

Ráno hraje soubor ve Smíchovském divadle pro děti pohádky i Tajemství červené krabičky, večer pro dospělé. A cestuje. "Buchty a loutky mají jasnou dramaturgickou koncepci. Tou koncepcí a záměrem je čistá nekoncepčnost a otevřenost," vysvětluje Radek Beran. "Touha hrát si s tématy, předměty, zvuky, žánry a médii je čistá jako u dítěte sedícího uprostřed pokoje plného hraček."

Chcípáci vznikali na koleně. Někteří členové se podíleli na výrobě dánského loutkového filmu Strings, právě tady prý vznikla myšlenka vlastního díla. Výroba trvala tři roky, s finanční podporou česko-německého fondu budoucnosti ho soubor natáčel ve zkušebně na pražském Smíchově.

A pod Beranovým režijním vedením se držel hesla o otevřenosti. Film se odehrává v sedmi kapitolách s názvy Tlení, Ustalování, Trávení, Čištění, Zpopelnění, Zmnožení a Materia hovna. Mezi kapitolami děj na jevišti loutkového divadélka shrnuje oškubané torzo kuřete, které se pozvolna chystá, až bude snědeno.

Film vypráví příběh Doktora, který se specializuje na výplachy. Jednoho dne musí provét hned čtyři výplachy sebevražedným adeptům, což je zlověstným znamením, že se blíží jeho osudový konflikt se zlým bratrem.

Kvarteto chcípáckých mládenců ale záhy film bratrům ukradne a přebije čtyřmi příběhy svých lásek. Jednoho je nutné s pomocí pana Orgasma dovést k sebeuspokojení, druhému zase pomoci najít jeho tajemnou "lásku z hajzlu".

Buchty a loutky - Chcípáci
Buchty a loutky - Chcípáci | Foto: Aktuálně.cz

Na scénu vstupuje řada dalších postav. Žena, kterou srazil autobus, se po smrti ocitá v nebi i pekle - zároveň nahoře jako milounký andílek, dole jako přisprostlý kostlivec. Své slovo si k příběhu řekne vulgární stařena Mařenka s iniciační pizzou i pan Vladimír, který Doktorovi doma svým tělem filtruje nápoje.

Tím vším procházejí melancholické loutky Báry Čechové, které ovšem klejí, nadávají, případně vyměšují. To se nevyhne ani hostujícím postavám Spejbla a Hurvínka, kteří se tu mihnou jako karikatury z jiného světa.

Film oscilující mezi infantilitou, vulgaritou a vtipností je přesto ve své chaotičnosti docela konzistentní. To i díky vynikající střihové skladbě a kameře Tomáše Choury.

Chcípáci vzhlížejí k poetice pokleslého čtiva, surreálný tanec kostlivců připomene Burtonovu Mrtvou nevěstu, temnota nedávný Balejův snímek Jedné noci v jednom městě.

Buchty a loutky upekly přesně ten dort, do kterého pejsek s kočičkou nalili co nejvíc ingrediencí. Je docela chutný, ale záleží, do které části zrovna kousnete a jaký máte vztah ke kuchařům.

Buchty a loutky - Chcípáci
Buchty a loutky - Chcípáci | Foto: Aktuálně.cz

Čeští herci ho nadabovali bez nároku na honorář, byla mezi nimi i slavná jména jako Jiří Ornest, Matěj Hádek, Martin Zbrožek, Aňa Geislerová, Vanda Hybnerová, Pavel Liška či Petr Čtvrtníček. Přesto dabing nemá profesionální kvality a výsledný dojem trochu kazí.

Novou sezonu Buchty a loutky oslaví i novými premiérami: říjnovým preapokalyptickým Kabaretem KaKa a jarní premiérou hry Baryk.

Už 27. září bude ve Světozoru k vidění jejich další akce - Projekt Automat, který slibuje divákům přehrát jakýkoliv film světa.

Pimprlová divadla postupně vytěsnily televizní seriály a akční filmy. Buchty a loutky jim vrací úder. Ne vždycky je rána přesná, ale to k věci patří. Hlavní je nebát se zvednout kladivo - a všechno jim ukrást.


 

 

Právě se děje

Další zprávy