Praha rozdělila víceleté granty na léta 2012-2015

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 5. 2011 14:31
Nejvíce peněz dostane Divadlo Archa, 20 milionů korun
Jejich prázdninová romance končí odloučením, svůj vztah udržují na dálku korespondencí a s dobovou atmosférou normalizace se vyrovnávají každý, jak umí.
Jejich prázdninová romance končí odloučením, svůj vztah udržují na dálku korespondencí a s dobovou atmosférou normalizace se vyrovnávají každý, jak umí. | Foto: Jan Langer

Praha - Pražští zastupitelé rozdělili víceleté kulturní granty na léta 2012 až 2015. Celkem na nich Praha vyplatí 132 milionů korun, příští rok magistrát kulturním organizacím dá 37,15 milionu. Nejvíce peněz dostane Divadlo Archa, a to 20 milionů korun.

O granty na léta 2012 až 2015 požádalo 42 společností. Odborníci z grantové komise navrhli podpořit 14 z nich. Další doporučili přeřadit do jednoletých grantů, nebo vůbec nepodpořit. Některé instituce dostaly čtyřletý grant, další pouze dvouletý.

 Nejvyšší částku bude dostávat Divadlo Archa, hlavní město by mu mělo v letech 2012 až 2015 každý rok posílat 20 milionů korun. Klub Meet Factory bude po čtyři roky dostávat 6,5 milionu korun a Rachot Production na festival světové hudby Respect 1,7 milionu. Divadlo Rubín dostane pouze dvouletou podporu v každoroční výši 1,3 milionu.

Kromě schválených grantů Praha příští rok podpoří projekty a instituce, pro které víceleté granty schválila již v minulých letech. Letos hlavní město na těchto grantech vyplatí asi 153 milionů. Částka měla být o deset milionů korun vyšší, kvůli úsporám ji ale magistrát snížil.

Kvůli financování kultury protestovali před třemi lety ředitelé divadel a umělci. Tehdejší majitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl dokonce zažaloval ČR u arbitrážního soudu kvůli financování pražských divadelních scén. Magistrát na základě protestů zcela přepracoval systém financování kulturních zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy