Prague Biennale se stěhuje z Karlína do Modřan

ČTK ČTK
19. 2. 2011 11:02
Výstava začne 19. května a potrvá do 11. září
Foto: Jan Langer

Praha - Výstava moderního umění Prague Biennale, která se chystá na období od května do září, letos získá nové působiště. Z tradičního místa konání v karlínské hale v Thámově ulici se akce přesune do komplexu dvanáctipatrové modřanské haly Microna.

Výstava obsadí dvě nadzemní podlaží i část podzemního protiatomového krytu. Svá díla tam předvedou začínající i zavedení umělci z Česka i zahraničí.

Stejně jako v minulosti akci pořádají a kurátorsky vedou vydavatelé časopisu o umění Flash Art Helena Kontová a Giancarlo Politi.

"Prague Biennale se stalo odrazovým můstkem pro řadu mladých umělců," uvedla Kontová. "Chceme ale ukázat i současné uznávané osobnosti světového umění," dodala.

Čtěte také:

Osobností roku na výtvarné scéně se stal Josef Bolf
Knížák změnil výběr pro bienále. Prý kvůli svému koni

Jednou z hlavních hvězd prý letos bude slovenský neokonceptualista Roman Ondák, který se úspěšně představil na bienále v Benátkách, v londýnské Tate Modern a v newyorském Muzeu moderního umění.

Hlavní část pražského bienále se opět zaměří na malbu s důrazem na současnou středoevropskou tvorbu. Vystavovat budou ale také umělci z Kanady, Indie, severských zemí a Spojených států.

Prohlédněte si fotografie z dřívějšího ročníku

Z New Yorku například přijedou mladí umělci Francesca DiMattiová a Garth Weiser, kteří se s úspěchem představili mimo jiné v londýnské The Saatchi Gallery.

Stejně jako v minulých ročnících nebude chybět ani fotografická část výstavy. Představí některá velká jména světové fotografie a objeví i nejmladší a neznámé umělce ze střední Evropy.

Prague Biennale začne 19. května a potrvá do 11. září.

 

Právě se děje

Další zprávy