Osobností roku na výtvarné scéně se stal Josef Bolf

Kultura Kultura
25. 1. 2011 17:43
Autora brutálně melancholických obrazů uvidí Berlín
Fence
Fence | Foto: Josef Bolf

Praha- Malíř Josef Bolf se stal laureátem ceny Osobnost roku 2010, která se ohlíží za nejzajímavějšími výtvarnými projekty. Trofej vznikla v roce 2002 při Galerii Klatovy/Klenová, od letoška ji společně pořádají měsíčník o umění Art & Antiques, internetový časopis artalk.cz a galerie GAVU Cheb.

Vítěze vybrala desetičlenná porota složená z historiků umění, kurátorů a novinářů. Současně se hlasovalo ve čtenářské anketě, kde rovněž zvítězil Bolf.  Smyslem ceny není podle pořadatelů autoritativně určit, který z českých umělců je ten nejvýznamnější, ale připomenout, co zajímavého se na zdejší výtvarné scéně v minulém roce odehrálo.

Bolf byl oceněn hned za několik loňských aktivit: za výstavu v galerii Na shledanou ve Volyni, výstavu Osobní dispozice v galerii Hunt Kastner Artworks, účast na výstavě Decadence Now!, výstavu Ještě místo - pustá zem v Západočeské galerii v Plzni a mozaiku pro Jurkovičovu vilu v Brně.

Bolf se právě od tohoto pátku představí Berlíňanům. Výstavu jeho obrazů pořádá do 26. března Galerie Jiřího Švestky.

Přestože je Bolf hlavně považován za malíře brutálně melancholických obrazů, překračuje médium malby i směrem k loutkovému filmu, porcelánovým sochám nebo zvukovým instalacím. Jeho díla zasahují svoji krutostí a útočí spíš na zasuté vzpomínky a skryté emoce, než aby provokovala dešifrováním konceptuálních otázek.

Mezi nominovanými byli dále například Dominik Lang za účast na Bienále Zvon a na výstavě Moravské galerie Brno s názvem ...a nezapomeňte na květiny a za architektonické řešení expozice 100 let Domu umění brněnské Galerie G99.

Dalšími nominovanými byly Adriena Šimotová za instalaci v pražském kostele Nejsvětějšího Salvátora a za výstavu Ruce v Památníku Leoše Janáčka v Brně a Jitka Válová za výstavu v Topičově salonu v Praze a expozici Lité kresby v galerii VŠUP. Navrženi byli i Tomáš Vaněk, Viktor Pivovarov, Zbyněk Baladrán, Krištof Kintera nebo Zdeněk Sýkora.

Čtěte také:
Bolf zpřítomňuje něco, co nasáklo minulostí či smrtí
Bolf vystavuje vzpomínky na věci, které se nestaly

V porotě zasedli mimo jiné zakladatel ceny a ředitel GAVU Cheb Marcel Fišer, kurátorky Marie Klimešová a Lenka Lindaurová nebo šéfredaktor A&A Jan Skřivánek. Cenu v předešlých ročnících získali Jan Merta (2009), skupina Rafani (2008), Jiří Kovanda (2007) či Pavel Brázda (2006).

 

Právě se děje

Další zprávy