Podle Radoků je Divadlem roku Komedie

Kultura Kultura
27. 2. 2010 20:00
Inscenací roku je Büchnerův Vojcek z Vinohrad
Foto: PKD

Praha  - Inscenací roku 2009 se v 18. ročníku Cen Alfréda Radoka stal Büchnerův Vojcek, kterého na jevišti pražského Divadla na Vinohradech nastudoval režisér Daniel Špinar. Titul Divadlo roku získalo už potřetí Pražské komorní divadlo.

Ceny, o nichž rozhodli kritici v anketě časopisu Svět a divadlo, byly předány v pražském Kolowratu.
  
PKD působí v Divadle Komedie a v jeho čele stojí Dušan D. Pařízek a David Jařab. Radokovou cenou bylo odměněno před dvěma lety za inscenaci Kafkova Procesu. Patří k souborům s nezaměnitelnou dramaturgií a vizí, úspěch má i v zahraničí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Komedie může mít Radoky za inscenaci i divadlo roku
V Komedii se obřím údem bourá řád kolektivního kýče

Přitom soubor zvažoval koncem minulého roku další existenci. Po rozhodnutí pražského zastupitelstva o víceletých kulturních grantech totiž bojuje s financemi a musí citelně měnit původně plánovaný program.

Dalším uznáním pro jeho členy byla Radokova cena za herectví pro Martina Pechláta, který vytvořil jednu z titulních rolí v inscenaci Goebbels/Baarová. Pechlát má za ni naději i na Cenu Thálie.

Daniel Špinar převzal ocenění za Inscenaci roku z rukou ministra kultury Václava Riedlbaucha. "Kdo chcete vidět posledního Vojcka, přijďte na Vinohrady koncem dubna," vzkázal divákům režisér, jemuž s koncem sezony končí smlouva na vinohradské scéně.

Foto: ND

"Pro mě osobně žádná zásadnější změna nenastane; kromě toho, že budu svobodnější," řekl Špinar, který prý má práce na rok a půl dopředu a "volná noha" mu vyhovuje.

Ocenění za ženský herecký výkon převzala Kateřina Burianová za roli Violety Westonové ve hře Tracyho Lettse Srpen v zemi indiánů v Národním divadle v Praze. Za tuto postavu získala Burianová už loni na podzim Cenu Sazky a Divadelních novin. I její jméno figuruje v nominacích na Thálii; tato ocenění budou předána v sobotu 20. března.

"Tři měsíce zkoušek s režisérem Michalem Dočekalem znamenaly jedny z mých nejlepších hereckých chvil," podotkla herečka.

Českou hrou roku se stalo Náměstí bratří Mašínů Davida Drábka, které mělo v autorově režii premiéru v královéhradeckém Klicperově divadle.

Foto: Daniela Dostálková, The Bestseller Creative Platform, Š 2009

Radokovou výroční cenou za scénografii byl poctěn Tom Schenk za scénu k Brittenově opeře Smrt v Benátkách na jevišti Státní opery Praha. Ocenění za hudbu patří Vítu Zouharovi, který je podepsán pod Pitínského inscenací Radúze a Mahuleny v Národním divadle v Praze.

Talentem roku byl vyhlášen herec a zpěvák Vojtěch Dyk, nominovaný s kolegy i za hudbu k inscenaci La Putyka.

Součástí podvečera, jehož moderátorem byl herec ústeckého Činoherního studia a divadelního spolku Kašpar Marek Němec, bylo vyhlášení výsledků soutěže Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka o nejlepší původní divadelní hru. Porota posoudila pět desítek textů, z nichž čtyři přišly ze Slovenska. První cenu neudělila, dvě další přiznala Tomáši Vůjtkovi za text s názvem S nadějí, i bez ní a Noci moudrých mužů Jiřího Homoly.

Ten navíc získal cenu Českého rozhlasu 3 - Vltava; tato stanice odvysílá rozhlasovou verzi jeho textu.

Novinkou 18. ročníku výročních cen Alfréda Radoka je spolupráce s Novou scénou Národního divadla. Tři hry nastudují režiséři Hana Burešová, Martin Porubjak a Martin Čičvák a uvedou je tam 8. března na Noci českých a slovenských dramatiků.

Záznam Radoků odvysílá Česká televize 6. března na programu ČT2.

 

 

Právě se děje

Další zprávy