Podcast: Děti na fotce jsou potomci vrahů. Ani ony ale nepřežily, říká Kratochvíl

Petr Vizina Petr Vizina - za podpory: Logo GHMP 2
1. 7. 2020 18:00
Rozhovor Petra Viziny s fotografem Antonínem Kratochvílem o nočních můrách, hněvu uprchlíka i aféře, při které se ho nikdo z kolegů nezastal.

Fotí zásadně zblízka, a tak se stává součástí děje. Výstava nazvaná Fotoeseje v Galerii hlavního města Prahy přibližuje práci Antonína Kratochvíla ve válkách a konfliktech v Afghánistánu, Bosně, na Filipínách, Haiti, v Iráku, ve Rwandě nebo v Zairu.

Podcast a Antonínem Kratochvílem si můžete poslechnout zde:

Není to pouhý součet tragédií, neštěstí a soužení. Kratochvíl je svědkem, který dává hlas každému, koho fotografuje. Ať jde o děti žijící v kanálech mongolského Ulánbátaru, válečné sirotky, jejichž rodiče patřili k viníkům genocidy ve Rwandě, anebo na fotografiích sledujeme otce, kterému právě zahynul syn, když autem narazil do neosvětleného konvoje americké armády.

"Nezačal jsem pít jako někteří fotografové, ale dvacet let jsem z toho, co jsem viděl, měl noční můry," přiznává Antonín Kratochvíl dnes.

Z Československa odešel, když mu bylo dvacet. Krátce po udělení amerického občanství - dostal ho v roce 1976 - se kromě cest po Afghánistánu znovu začal vracet na východ Evropy, do Rumunska nebo Polska. "Vůně zelí a železničních pražců, kterou jsem si pamatoval i z domova v Československu, mě táhla zpět," vysvětluje.

Východ Evropy v jeho Fotoesejích zastupují také snímky z opuštěného města Pripjať po katastrofě v Černobylu nebo orgie ruské zlaté mládeže na bývalé Stalinově jachtě. Ruská smetánka si fotografa pustila k tělu, když se dozvěděla, že pracuje pro slavný časopis Vanity Fair, který mapuje život celebrit.

Další částí Kratochvílovy retrospektivní výstavy jsou pak originální portréty hudebníků Davida Bowieho a Keitha Richardse, zpěvačky Debbie Harryové nebo herce Willema Dafoea.

Jejich autor je držitelem mnoha prestižních cen, včetně čtyř World Press Photo. Založil vlivnou VII Photo Agency, z níž po obvinění ze sexuálního obtěžování, které proti němu vznesly bývalé kolegyně, roku 2018 rezignoval. Nikdo z kolegů a kolegyň se tehdy za Kratochvíla nepostavil.

Vítejte u podcastu Na dotek. Jeho hostem je dnes fotograf Antonín Kratochvíl. K poslechu na platformách SoundCloud, Spreaker, Google Podcasts, Apple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy