Po kosmonautech a Indech bude Boyle režírovat olympiádu

Pavel Kroulík
17. 6. 2010 17:27
V Londýně se k němu připojí i režisér Hodin Daldry

Londýn -  Režisér Danny Boyle, nejnověji ověnčený osmi Oscary za snímek Milionář z chatrče, byl jmenován uměleckým ředitelem ceremoniálu, který zahájí londýnskou olympiádu 27. července 2012.

 "Je to fantastická zodpovědnost," řekl Boyle. "Když mi nabídli tu práci, ptali se: Chcete o tom popřemýšlet? Odpověděl jsem jim ale rovnou: Ne, chci to dělat."

 Pořadatelé informovali o Boyleově jmenování ve čtvrtek ve stínu nového londýnského stadionu, který bude zahajovací i zakončovací slavnost hostit.

Foto: Aktuálně.cz

Boyle nebude na práci sám, jedním z výkonných producentů obou ceremoniálů bude další hollywoodský režisér Stephen Daldry. Mezi jeho úspěchy patří filmy Billy Elliot nebo adaptace slavné knihy Hodiny, rozpačitěji byl přijat jeho další zfilmovaný román Předčítač. Podle dřívějších informací by mohl být i být choreografem úvodní show. 

Mluví se o tom, že do týmu by mohl ještě přijít scénograf Mark Fisher, který připravoval koncerty Rolling Stones, Pink Floyd nebo U2.

Organizátoři hledali režiséra několik měsíců a Boyela prý od počátku preferovali. Třiapadesátiletý režisér žije ve východním Londýně nedaleko vznikajícího olympijského areálu a vždy mluvil o olympiádě jen pozitivně.

Pro Byoela prý rozhodla schopnost propojovat různé kultury, kterou prokázal v Milionáři z chatrče - což by mohlo být jedním z témat zahajovací show v multietnickém Londýně.

Foto: Reuters

Ne všichni sice jeho multioscarový film přijali bez výhrad. Někteří komentátoři po jeho vítězství napsali, že přes barvité kulisy jde o návrat brilantně natočených konejšivých pohádek, kterým indicko-bollywodská optika jen dodává "decentně alternativní" pocit.

Publikum se pak podle nich cítí dobře i proto, že si připadá "multikulturní" a netrpí velkopanskými západními manýrami. Ale i kdyby; není to pro všeobjímající zahajovací ceremoniál docela dobrá výbava?

Podle britských médií se přípravný výbor inspiroval minulou olympiádou v Pekingu, kde úvodní show řídil filmový režisér Čang I-mou.  Ceremoniál bude 27. července 2012 sledovat 80 tisíc lidí na stadionu - a jako vždy stovky milionů u televizorů.

Zahájení bude nevyhnutelně srovnáváno s gigantickou show v Pekingu. Představení, jež mělo představit Čínu jako sebevědomou zemi s velkou tradicí i s velkou budoucností, v roce 2008 zhlédla rovná miliarda lidí z celého světa.

Foto: Aktuálně.cz

Šéf organizačního výboru Paul Deighton ale namítá, že Londýn nemíní Peking napodobovat. "Pochybuji, že budeme mít 20 tisíc lidí, kteří dělají všechno najednou. Ale to nevadí, to je krása kontrastu."

Ani Boyle si nemyslí, že by londýnští organizátoři chtěli překonat rozsah pekingské olympiády. "Myslím, že se půjde o něco intimnějšího. Když se podíváte na olympijský areál, vypadá spíš kompaktně než gargantuovsky," řekl ještě před oficiálním jmenováním.

Boyle (1956) režíroval mnoho epizod populárních seriálů jako Inspektor Morse, debutoval černou komedií Mělkým hrob. Průlomem v kariéře byl kultovní Trainspotting. V roce 2000 adaptoval román Pláž v hlavní roli s Leonardem DiCapriem, následoval zombie horor 28 dní poté.

Foto: Kultura

Před Milionářem režíroval vesmírnou sci-fi Sunshine (2007), nedávno se o něm mluvilo jako o adeptovi na režii nové bondovky; podle všeho ale nabídku odmítl a favoritem je nyní Sam Mendes (nicméně projekt byl nedávno zastaven kvůli finančním problémům studia MGM).

Boyleova kariéra má letos pokračovat filmem 127 hodin - jde o životopisné drama na základě příběhu amerického horolezce Arona Ralstona, který přežil v Utahu pád jen díky tomu, že pil vlastní moč a amputoval si zavalenou ruku.

Je svým způsobem pozoruhodné, že Boyle, jehož dynamický videoklipový styl kdysi dráždil staromilce a mravokárce, se dnes stává součástí establishmentu; nicméně není to nic proti osudům Čang I-moua, který se z téměř disidentského zakazovaného autora stal jedním z prominentů režimu.

 

Právě se děje

Další zprávy