Otec špionů Le Carré nechce vyhrát literární olympiádu

Pavel Kroulík
30. 3. 2011 14:29
Porota vyhlásila nominace na mezinárodní Bookerovu cenu

Londýn - Philip Pullman, Philip Roth a John Le Carré jsou mezi třinácti autory nominovanými na Man Booker International Prize, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění.

Poslední z nich, autor špionážních románů Le Carré,  však překvapivě záhy po zveřejnění seznamu oznámil, že se klání označovaného v branži za literární olympiádu nechce účastnit. V prohlášení uvedl, že je velmi polichocen, ale o knižní ceny prý zásadně nesoutěží a chtěl by být vyškrtnut.

Šéf tříčlenné poroty Rick Gekoski mu při vší úctě vzkázal, že jury a pořadatele jeho postoj mrzí a že na jejich seznamu každopádně zůstane, protože si jeho díla váží.

John Le Carré
John Le Carré | Foto: Aktuálně.cz

K nominovaným pak poznamenal, že výběr knih je "různorodý, aktuální a myšlenkově podnětný" a že dnes na světě "neexistuje jeden nejlepší autor". O zařazení na seznam prý nerozhodovala literární teorie, ale pouze čtenářské zážitky porotců.

Vítěz, který získá 60 tisíc liber, bude oznámen na festivalu spisovatelů v Sydney 18. května. Cenu vyhlašovanou jednou za dva roky pak oficiálně dostane na konci června v Londýně. Ocenění může dostat žijící autor, který píše anglicky, nebo jehož díla jsou „běžně dostupná" v anglickém překladu. Trofej se neuděluje za jednu knihu jako výroční Man Bookerova cena, ale za celé dílo a za příspěvek světové literatuře.

Prvního mezinárodního Bookera vyhrál v roce 2005 ve Francii žijící Albánec Ismail Kadare. O dva roky později zvítězil Nigérijec Chinua Achebe, jehož románový debut Things Fall Apart (1958) je nejčtenější knihou moderní africké literatury. Předloni se pak stala vítězkou kanadská povídkářka Alice Munroová. Mezi nominovanými byl tehdy i Arnošt Lustig; a podle některých sázkařů byl dokonce horký favorit na vítěze.

Poprvé jsou letos ve výběru zastoupeni čínští autoři: Wang Anyi (Wang An-i),  narozená v roce 1953, a její o deset let mladší kolega Su Tong (Su Tchung). 

Philip Pullman
Philip Pullman | Foto: Random House

Prvně jmenovaná je jednou z nejvýraznějších čínských spisovatelek konce 20. století, která se proslavila především románem Píseň věčného žalu;  řazena bývá mezi autory tzv. vzdělané mládeže, což je generace spisovatelů, resp. studentů, kteří si za kulturní revoluce v letech 1966 - 76 prožili nucené práce na venkově, kam byli jako zástupci inteligence přesouváni z měst.

Su Tongovým nejznámějším dílem je román Manželky a konkubíny,  podle kterého vznikl na Oscara nominovaný snímek Vyvěste červené lampióny od režiséra Čang I-moua. Su Tong se řadí k čínské avantgardní škole, nejvýraznějšímu literárnímu proudu druhé poloviny 80.  let minulého století.

Le Carré je autor víc než dvacítky knih, jež pomohly spoludefinovat špiónský žánr a dostaly se i na plátno. K jeho nejznámějším dílům patří Špion, který přišel z chladu nebo Nepohodlný (The Constant Gardener).

Stejně slavný je další Brit na seznamu. Philip Pullman napsal téměř dvacet knih, většina je určena dětským čtenářům, ale s oblibou je čtou i dospělí. Známým se stal už tetralogií o Sally Lockhartové, ale světový věhlas mu přinesla zejména fantasy trilogie Jeho temné esence (Světla Severu - Zlatý kompas, Jedinečný nůž, Jantarové kukátko).

Příběhy dvanáctileté Lyry mu vynesly srovnání s J. R. R. Tolkienem a světový úspěch stvrdila Whitbreadova cena za nejlepší britskou knihu roku, kterou získalo Jantarové kukátko. Poprvé v historii tak obdržela ocenění kniha pro mládež.

Zlatý kompas
Zlatý kompas | Foto: Falcon

Třetí nominovaný Brit je James Kelman, který by si v případě vítězství mohl poopravit svůj názor na jméno Booker. V roce 1989 vyhrál klasickou Bookerovu cenu s románem How Late It Was, How Late, kde na necelých čtyřech stech stranách použil víc než čtyřtisíckrát slovo fuck. Po vyhlášení se zvedly velké protesty a skotský spisovatel má za to, že fatálně poškodily jeho reputaci i prodeje; každopádně už dvacet let prý čelí otázkám o vhodnosti použití sprostých slov.

Mezi třemi rovněž nominovanými Američany jsou kromě Rotha dále Anne Tylerová a Marilynne Robinsonová, jejíž román Gilead o stejnojmenném městečku, kde žije reverend John Ames, byl v roce 2005 oceněn Pulitzerovou cenou.

Jejím konkurentem je Australan David Malouf, jehož nejznámější román Vzpomínka na Babylon vypráví o setkání prvních britských osadníků v Austrálii s podivným tvorem z buše. V nominacích je i Kanaďanka s indickými kořeny Rohinton Mistryová, vítěz Goncourtovy ceny, Libanonec Amin Maalouf, italská dramatička Dacia Maraini a Španěl Juan Goytisolo.

 

Právě se děje

Další zprávy