Ohradu muzea v Olomouci zdobí fiktivní holub, má zabránit stavbě

ČTK ČTK
3. 1. 2023 18:45
Ohradu muzea v Olomouci zdobí fiktivní holub, má zabránit stavbě

Fiktivní ornitologický nález hlásí kresba na 38 metrů dlouhé ohradě u Muzea umění Olomouc, za kterou leží parcela pro stavbu plánovaného Středoevropského fóra. Architekt Adam Lacina si vymyslel a znázornil příběh holuba posvátného, který byl údajně nalezen ve věži muzea, což zabrání stavebním pracím, neboť se holub zahnízdil v krovu. "Jde o autorskou invenci, vtip. Pohrál si s představou, že Středoevropské fórum nebude, protože jsme objevili významný živočišný druh v muzeu, který nám zabraňuje stavět," objasňuje kurátor Jakub Frank.

Muzeum pojalo mystifikaci důkladně. Na webu líčí Lacinu jako architekta i ornitologa zkoumajícího vymírání živočichů. Součástí intervence bude od příštího týdne speciální krmítko, lidé budou moci zaznamenávat čas i lokalizaci holuba posvátného a zasílat informace o jeho pohybu na zvláštní emailovou adresu. Projekt upozorňuje také na současnou výstavu nazvanou Architektura v procesu, která v muzeu potrvá do 12. března.

O stavbě Středoevropského fóra se mluví déle než deset let. V roce 2019 na něj vláda uvolnila téměř 600 milionů korun. Pod podobou výjimečné expozice futuristického vzhledu, která však vyvolává rozporuplné diskuse, je podepsán architekt Jan Šépka. Nová budova má nabídnout výstavní prostory pro umělecká díla ze střední Evropy a zázemí pro chod muzea.

 

Právě se děje

Další zprávy