Odvolaný šéf Státní opery: Tím jsme se už sloučili s ND

Kultura ČTK Kultura, ČTK
4. 3. 2011 15:52
Dočasným řízením pověřil ministr ředitele ND
Jiří Besser
Jiří Besser | Foto: Petr Protivánek

Praha - Pověřením ředitele Národního divadla Ondřeje Černého řízením Státní opery Praha se obě scény fakticky sloučily. Tvrdí to exšéf opery Radim Dolanským, kterého ministr kultury Jiří Besser (TOP 09) odvolal ve čtvrtek z funkce .

Dolanský má prý obavy hlavně o balet. Zaměstnanci chystají petici, tvrdší protesty zatím neplánují. Zaznělo to na tiskové konferenci, kterou organizoval poslanec ČSSD Jiří Paroubek.

Čtěte také:
Zaměstnanci Státní opery protestovali proti reformě

Dolanský chtěl zachovat samostatnou existenci opery. Ministerstvo ale vidí v české metropoli prostor pouze pro jeden operní a baletní soubor, který má Státní opera i Národní divadlo. Podle Dolanského se možným spojením scén nedosáhne ani vyšší kvality, ani větší efektivity.

"Myslím, že tato cesta není správná," uvedl exšéf a zdůraznil, že Státní opera Praha si samostatnost zaslouží.

Neplní úkoly

Opera je podle Dolanského výjimečná soběstačností, která dosahuje 45 procent. Když ministerstvo kultury podle něho uhradí platy, scéna si na provoz umí vydělat. Finanční podporu navíc slíbilo od příštího roku město Praha, dodal.

SOP
SOP | Foto: Aktuálně.cz

Dolanského koncepce je podle Petra Pergla z orchestru Státní opera Praha jediná, která může vést ke zvýšení kvality. Ministerská představa podle něho k lepšímu souboru nepovede. Zaměstnanci chtějí sepsat petici a prezentovat ji divákům při představení - podobně jako ve čtvrtek stanovisko na podporu Dolanského. Případné přerušení účinkování ale neplánují.

Za Dolanského koncepci se prý postavili i poslanci podvýboru pro kulturu ze čtyř z pěti sněmovních stran. Místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová z koaličních Věcí veřejných, členka sněmovního podvýboru pro kulturu, Besserovi bude žádat vysvětlení jeho kroku. Náhlé odvolání Dolanského podle ní vypadá, jako když "ministr odstraňuje odpůrce svého plánu".

Besser již před odvoláním Dolanského kritizoval. "To, co za dva a půl měsíce předvedl, je tristní, a určovat, jestli mám, nebo nemám odvolat svého náměstka Radka Zdráhala, to je vyloženě neslušné," uvedl ve čtrvtek.

Právě odvolání náměstka ministra pro umění a knihovny Zdráhala požadovali kvůli údajné nekompetentnosti 28. února v bouřlivé atmosféře zaměstnanci Státní opery na ministerstvu kultury. Besserovi předali otevřený dopis, ve kterém vyjadřují svůj nesouhlas s reformou. Ohradili se proti koncepci připravované náměstkem Zdráhalem.

Ondřej Černý
Ondřej Černý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zároveň v dopise upozornili na Dolanského koncepci, v níž navrhoval zachovat i nadále samostatnou existenci opery. Besser za to Dolanského kritizoval a prohlásil o něm, že neplní úkoly státního úředníka. 

"Myslím si, že pan ministr nemá důvod být nespokojený s mou prací," reagoval týž den Dolanský. Připustil, že on i ministr mají rozdílný názor na reformu operní scény v Praze. "Nikdo ze Státní opery není proti zlepšení současného stavu, přišel jsem s návrhy jak toho docílit a očekával jsem diskusi," dodal.

Černý za svůj prvořadý úkol považuje uklidnění situace. "Dokázal jsem určitá nedorozumění vysvětlit zaměstnancům Národního divadla a věřím, že to dokážu i v případě Státní opery Praha. Kdo se jen trochu o chod těchto dvou institucí zajímá, musí vědět, že určité změny jsou prostě nutné," podotkl Černý.

Shoda se změnila

Hlasy o likvidaci Státní opery označil ministr na začátku týdne za "naprosto liché". Zdůraznil, že pokud nějaká změna nastane, bude to transformace dvou příspěvkových organizací.

La Traviata (C) Státní opera Praha, František Ortmann
La Traviata (C) Státní opera Praha, František Ortmann | Foto: Aktuálně.cz

Na začátku února vznikla komise, která má projednat budoucnost obou scén. Své návrhy na reformu opery a ND k 1. lednu 2012 předali Dolanský a Černý náměstku Zdráhalovi.

Dolanský byl ministrem kultury pověřen řízením SOP na návrh náměstka Zdráhala. Jejich původní názorová shoda se však změnila. Zdráhal mimo jiné Dolanského kritizoval za to, že za Státní operu nedodal svou analýzu, jak by mohlo v praxi fungovat její případné sloučení s Národním divadlem.

Dolanský místo toho plánoval angažovat uznávaného Jana Lathama-Koeniga, který je podle něj připraven přijmout neobsazené místo šéfdirigenta. Ke spolupráci Dolanský také přizval německého dirigenta Gerda Albrechta, bývalého šéfdirigenta České filharmonie.

Oslovil rovněž ředitelku Královské opery v Londýně Covent Garden Elaine Padmoreovou, která by působila jako umělecká konzultantka.

"Tomuto názoru měla předcházet analýza, kterou požadoval zřizovatel," podotkl Zdráhal.

 

Právě se děje

Další zprávy