Ocenění za Dalimilovu kroniku uděleno

ČTK, RiK
12. 12. 2005 15:00
Praha/Paříž - Francouzský historik umění François Avril převzal dnes od českého velvyslance ve Francii Pavla Fischera cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění).
Foto: Aktuálně.cz

Avril našel v jedné z pařížských aukčních síní vzácný fragment latinského překladu Dalimilovy kroniky, upozornil na něj české odborníky, a přispěl tak k získání vzácného rukopisu do vlastnictví českého státu.

O předání ceny udělované českým ministerstvem kultury dnes informoval tiskový odbor ministerstva zahraničí. Avril byl oceněn nejen za podíl na objevení Dalimila, ale i za svůj celoživotní přínos při zpracování české středověké knižní malby.

Francois Avril je někdejším vědeckým pracovníkem pařížské Národní knihovny, znalcem středověkých rukopisů a autorem stovek publikací. V 70. a 80. letech 20. století spolupracoval s československým Ústavem teorie a dějin umění. Z této spolupráce vzešlo několik velkých československo-francouzských kulturních projektů, jako například výstava Krása gotiky období Karla V.

Informace o kronice

Zlomek latinského překladu Dalimilovy kroniky vydražila česká Národní knihovna prostřednictvím svých spolupracovníků letos v březnu na pařížské aukci za přibližně deset milionů korun. Prodávaný fragment byl podle odborníků nejvzácnějším bohemikem, jaké se na trhu objevilo v posledních nejméně osmdesáti letech.

Dalimilova kronika je nejstarší česky psaná veršovaná kronika a jedno ze základních děl českého dějepisectví. Český text byl často přepisován a dochovalo se osm úplných rukopisů a pět zlomků. Národní knihovna vlastnila před získáním nového rukopisu tři úplná díla a dva zlomky psané česky. Známé jsou německé překlady, ale o latinském se nevědělo. Existují dohady, že jej dal pořídit Jan Lucemburský nebo jeho syn, pozdější císař Karel IV.

Malý sešitek o 24 pergamenových stranách o rozměrech 245 krát 175 milimetrů obsahuje v úplnosti dvě ze 106 kapitol Dalimilovy kroniky a z dalších sedmi části. Deset stránek plně zabírají dobře zachovalé ilustrace, které jsou i jinde v textu. Text a ilustrace se týkají prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje, jeho ženy svaté Ludmily, jejich vnuka svatého Václava, knížete Oldřicha nebo knížete Břetislava I.


 

 

Právě se děje

Další zprávy