O evropskou literaturu v protiatomovém krytu byl zájem

Kultura Kultura, Red Kul
14. 5. 2009 9:20
Třetí Noc literatury vyrazila i za hranice Česka
Foto: Jan Zappner

Praha - Na středeční pražskou Noc literatury, která měla měla lidem přiblížit současnou evropskou tvorbu čtením na neobvyklých místech, se často stály před začátkem i několikametrové fronty. Zájem byl hlavně o atraktivní a běžně nedostupné prostory: protiatomový kryt hotelu Jalta nebo městské kolektory.

Tady četl Jaroslav Plesl na nasvícené lokomotivě lidem se zelenými helmami, kteří seděli ve tmě, románu Bílý král.  V něm Maďar György Dragoman popisuje očima jedenáctiletého chlapce život v komunistické diktatuře poloviny 80. let. Příběhy se nicméně podle organizátorů vybíraly spíš podle toho, který autor je četl.

Už třetí Noc literatury pořádaná Českými centry si dala za cíl představit současnou evropskou tvorbu. Té bude věnován i 15. ročník veletrhu Svět knihy, který v Praze začíná právě ve čtvrtek.

Ukázky vybrali zástupci Labyrint revue ve spolupráci se sdružením zahraničních kulturních institutů EUNIC. Výběr souvisí se zeměmi, jejichž instituty se na projektu podílejí: Belgie (Vlámsko), ČR, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko a Velká Británie.

Mezi prezentovanými autory byli i Holanďan Arnon Grunberg (Tirza), Němec Ingo Schulze či Brit Mark Haddon (Případ se psem).Na všech 12 místech budou paralelně předčítající nabízet připravené úryvky; mezi nimiž jsou i ukázky z knih, jejichž autoři na veletrh přijíždějí.

Jan Kačer, Martin Pechlát, Sandra Nováková, Taťána Medvecká, Jiří Ornest, Petr Nikl či Alois Švehlík četli v protiatomovém krytu hotelu Jalta, v Clam-Gallasově paláci,  v rotundě sv. Kříže na Starém Městě i v Maiselově synagoze. 

Na městské policii Prahy 1 stylově zazněla ukázka z románu Lupič od Rakušana Martina Prinze v podání Jaroslava Rudiše, u Bati na Václaváku se četlo z knihy Běžet od Francouze Jeana Echenoze. Na zahrádce hospody U Pinkasů podával Jiří Mádl Haddona. Začínalo se v 18 hodin, naposledy ukázky odstartovaly od 22:30.

Autogramiáda knihy Peklo s princeznou - Jiří Mádl
Autogramiáda knihy Peklo s princeznou - Jiří Mádl | Foto: Jiří Hermann/www.hermina.cz

Zastávky tvořily v centru Prahy pomyslný okruh se středem v Českém centru Praha v Rytířské ulici. Tam jsou vystaveny i k prodeji všechny knihy, z se četlo. Navíc je tu instalována výstava Petra Síse Zeď: Jak jsem vyrůstal za železnou oponou, která je jakýmsi pokračováním jeho stejnojmenné ceněné knihy.

Projekt má statut doprovodné akce v rámci českého předsednictví EU 2009.

Noc literatury poprvé překročila hranice Prahy a České republiky. Prostřednictvím sítě českých center se představila česká literatura v zahraničí.

V Londýně se sešli spisovatelé ze šesti evropských zemí, aby četli ukázky ze své tvorby a diskutovali o evropské literatuře a významu překladů. Autoři byli uváděni kulturními osobnostmi ze svých zemí. 

Českou republiku reprezentovala kniha Petry Hůlové Paměť mojí babičce, kterou představí Irena Murray Žantovská, ředitelka knihovny v The Royal Insitute of British Architects.

 

Právě se děje

Další zprávy