O divadelní Radoky soutěží Josef K. a car Pavel I.

kul
26. 2. 2008 17:38
Ceny vyhlásí nadační fond cen 16. března v Kolowratu
Proces
Proces | Foto: Divadlo Komedie

Praha - Po titulu Inscenace roku 2007 z ankety Divadelních novin může Kafkův Proces v režii Dušana D. Pařízka potvrdit tento statut v hlasování časopisu Svět a divadlo.

Naději na inscenaci roku má kromě Kafky ještě Smrt Pavla I. v nastudování Městského divadla Brno v režii Hany Burešové   hra Dmitrije Merežkovského o smrti ruského imperátora - a Syngův Hrdina Západu v režii Ondřeje Sokola v pražském Činoherním klubu.

Celkem pět nominací má pražský Činoherní klub a čtyři Divadlo Komedie, respektive Pražské komorní divadlo, dokud pochází Proces. Obě scény soutěží o divadlo roku spolu s Dejvickým divadlem, které bude titul obhajuje.

O udělení Cen Alfreda Radoka tentokrát rozhodlo svými hlasy šestašedesát kritiků a  teatrologů; každý měl tři nominace v každé z osmi kategoriích za inscenační počiny. Vítěze vyhlásí nadační fond cen 16. března v Divadle Kolowrat.

Foto: Městské divadlo Brno

V ženské herecké kategorii jsou nominováni Kateřina Burianová, Helena Dvořáková, Kateřina Lojdová a Ivana Wojtylová, v mužské pak Martin Finger, Erik Pardus a Jaroslav Plesl.

Českou hrou roku se může stát Goldflamův text Doma u Hitlerů aneb Historky z Hitlerovic kuchyně, Rudišova a Pýchova hra Strange Love, Uhdeho Zázrak v černém domě (už má cenu Divadelních novin) nebo Topolova Cesta do Bugulmy.

V kategorii Talent roku soutěží herec Miloslav König, režisérka Viktorie Čermáková a režisér Jiří Havelka.

Do 16. ročníku anonymní dramatické soutěže o Ceny Nadace Alfréda Radoka je přihlášeno pětapadesát textů - zhruba o tři desítky méně než v minulých ročnících. Ve finále je jedenáct uchazečů. Vítězům by měl ceny předat Václav Havel, s jehož Knihovnou Radoci nově spolupracují.

 

Právě se děje

Další zprávy